Datum zveřejnění: 
20. 2. 2019

Druhý ročník se opět odehraje na holešovickém Výstavišti v Praze a to o víkendu 22. a 23. června 2019. Tento týden organizátoři spustili výzvu pro ty, kdo by chtěli na akci představit svou tvorbu, nekomerční vystavovatelé mohou získat prostor zdarma.

Festival navazuje na loňskou premiéru, která přilákala 10 000 návštěvníků. Tvůrci mohou přihlásit svou tvorbu do konce dubna. Po skončení výzvy organizátoři z přihlášených projektů vyberou 200 vystavovatelů, kteří se budou moci podělit o svůj kreativní projekt s návštěvníky holešovického Výstaviště. Maker Faire je největší světová akce svého druhu, koná se na popud společnosti Make Media od roku 2006 v různých světových metropolích a umožňuje nadšencům sdílet kreativní projekty bez ohledu na věk i použité nástroje. Hlavní akce se pořádají v Silicon Valley a New Yorku, silný je ale také čínský Šen-čen. Pro nás byl donedávna nejblíže Maker Faire v Berlíně a Vídni.

V minulém roce se „makerů“ na Výstavišti sešlo přes 170, mezi vystavovateli byli nejen jednotlivci, ale i různé skupiny, školy, kroužky a otevřené dílny. K vidění byla plejáda projektů: malující a soutěžní roboti, dekorační a umělecké předměty, recyklované objekty, elektrická formule či koloběžka, pomůcky pro včelaře, mini satelity, mlžná komora, vlastní návrhy her a hraček, funkční skleněný parní stroj, malý zábavní park, nebo třeba hudební nástroje z 3D tiskárny.

„Maker Faire je festival jako žádný jiný, protože nemusíte být firma ani profesionál, abyste mohli vystavovat. Naopak, Maker Faire je otevřený pro všechny tvůrčí duše bez rozdílu věku a oboru. Rozhodující je nápad a nadšení, ať už pracujete s elektronikou, dřevem, sklem, kovem, světlem nebo textilem. Vítán je každý, kdo vytváří něco zajímavého – rádi bychom ale letos instalace rozšířili i do venkovních prostor před budovou Výstaviště a možná i do pravého křídla,“  přibližuje koncept akce  programový ředitel festivalu Jiří Zemánek.

Festival organizuje Maker Faire Prague, z.s., který tvoří zapsaný spolek Žádná věda, komunikační agentura Taktiq Communications a iniciativa Make More. Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s akademickými partnery ČVUT a Studii Nových Médií FF UK.

Zdroj: 
Lupa.cz