Datum zveřejnění: 
18. 2. 2019

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
Premiér Andrej Babiš plánuje zásadním způsobem zvýšit podporu výzkumu a vývoje. Inovační strategie České republiky do roku 2030 počítá s každoročním růstem výdajů rozpočtu. Novým povinným předmětem na druhém stupni základních škol potom má být technika. Podle plánů se má Česko s často označovaného názvu montovna Evropy změnit v zemi, kde se budou realizovat finální výrobky.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor
Proměnit poušť v oázu. Dokáže systém, který vyvinuli čeští vědci. Představí ho na světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji. Technologie umožní pěstovat rostliny v těchto vyprahlých a nehostinných lokalitách. Zařízení vodu vyrábí ze vzduchu.

redaktorka
Vy tedy simulujete přímo podmínky co jsou v poušti?

Tomáš MATUŠKA, oddělení energetických systémů budov, ČVUT UCEEB
Ano. V této komoře simulujeme podmínky suché horké pouště až po vlhké pobřeží Dubaje.

redaktorka
Kolik je tady teď stupňů?

Tomáš MATUŠKA, oddělení energetických systémů budov, ČVUT UCEEB
Zhruba 35 stupňů.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor
Podobné úspěšné projekty podle premiéra věci nebo firmy často prodávají do zahraničí. Plán inovační strategie počítá se změnou. Slibné nápady mají zůstat v Česku prodávat se mají až finální výrobky.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/
Tím hlavně změníme perspektivně charakter našeho hospodářství. Chceme hlavně realizovat finální produkci. Chceme vytvářet přidanou hodnotu u nás doma. Bude to znamenat pro naše lidi a pro občany vyšší mzdy a vyšší ziskovost pro firmy.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor
Výdaje ze státního rozpočtu na vědu od roku 2015 rostou, z 27 miliard na 36 v letošním roce a ještě o 1,5 miliardy víc pro rok 2020.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Splnili jsme plán na 98 %. To je do určité míry unikátní. To co jsme naplánovali se spotřebovalo. S ohledem na to, že se musíte si projekty soutěžit není jednoduché a pouze za minulý předcházející rok 2017 až 18 sdělil byli v nespotřebovaných výdajích dvě miliardy korun.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor
Peníze mají růst i do budoucna. Materiál slibuje v roce 2025 podíl výdajů 2,5 % HDP. Teď je to 1,8. 60 % přispívají podnikatelé a 40 vláda evropské zdroje.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
Když se podíváme na to co jde z veřejných zdrojů z národního rozpočtu nebo z Evropy tak tam vidíme pokles ve vztahu k HDP. A to je prostě špatná zpráva pro Českou republiku, pro její budoucnost a pro výzkum a samozřejmě také pro inovace.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor
Nová strategie vlády počítá se zavedení nového předmětu. Na druhém stupni by se žáci měli učit předmět zvaný technika.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/
I když na začátku jednání se pan Plaga tomu bránil. Ale dáme to do veřejné diskuze. Myslíme si, že by měl být povinný. Že by měl být jednou jednu hodinu týdně.

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/
Určitě bych uvítal, základní školy byly vybavené 3D tiskárnami. Studenti by se na nich učili a bylo by to takové modernější technické vyučování.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor
Součástí strategie také systém nepřímé podpory firem slevami na daních. Teď jde skoro o dvě a půl miliardy korun. Jednodušší administrativa co se právě schvaluje má podíl zdvojnásobit. Redakce a Vladimír Keblúšek, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 24