Datum zveřejnění: 
18. 2. 2019

Železniční tragédie u Studénky, která se odehrála v roce 2008, je zpět u soudu. Po více než deseti letech stále není jasné, kdo může za to, že rychlík Comenius narazil do spadlé mostní konstrukce. Osm lidí zemřelo, 95 jich bylo zraněno.

Více než deset let starou tragickou nehodu rychlíku má zpět na stole okresní soud v Novém Jičíně. Ve Studénce tehdy narazil rychlík do bortící se konstrukce mostu, který přetínal železniční trať. Krajský soud před časem zrušil osvobozující verdikt okresního soudu.
Po více než roce se opět sešel soud v Novém Jičíně, aby si nechal vysvětlit nejasnosti. "Bylo nařízeno krajským soudem, aby se znalci mohli podrobněji navzájem vyjádřit ke svým posudkům," otevřel jednání soudce Jaromír Pšenica.
Pracovníci odmítli vypovídat
Případ už mohl být dávno vyřešen, kdyby vypovídali svědci - pracovníci firmy. Ti to ale odmítli. "Krajský soud nastínil, že by se měli vyslechnout znalci k určitým rozporům. Ten poslední impuls pádu mostu nám chybí. Tam by museli vypovídat pracovníci, kteří byli na místě, ti to samozřejmě určitě ví, ale mají právo nevypovídat, kterého využili," řekl státní zástupce Aleš Kopal.
K soudu v pondělí dorazili experti, kteří už během předchozího projednávání předložili své teorie, jak mohl most spadnout. Jejich úkolem by mělo být navzájem se vyslechnout a dojít ke společnému závěru, na základě kterého bude soud moci vydat rozsudek.
"Očekáváme, že se dozvíme, jaký bude další postup, protože všichni už znalecké posudky předvedli, všechny důkazy byly sděleny, na otázky bylo zodpovězeno, takže čekáme, jaký plán má pan soudce," říká soudní znalkyně Miloslava Pošvářová.
Experti se neshodují, jak mohl most spadnout
Znalci se v určitých bodech shodnou, v jiných se rozcházejí. Najít shodu tak bude těžké. "Rozpory půjdou odstranit velmi obtížně. U některých věcí bude velmi těžké se dohodnout. Já si myslím, že původní rozsudek je v podstatě správný. Je to složitá a komplikovaná věc, že je obtížné definovat jednu důležitou příčinu toho pádu," řekl profesor z ČVUT Milan Holický. Jednání je naplánováno minimálně do čtvrtka tohoto týdne.      
 

Zdroj: 
Blesk.cz