Datum zveřejnění: 
18. 2. 2019

Oddělení územního rozvoje Prahy 10 vypracovalo urbanistickou studii, která se zabývá bezprostředním okolím říčky Botič na území desáté městské části. Cílem nedávno dokončeného dokumentu je zjistit potenciál tohoto území. Některé úseky kolem Botiče by se mohly začít měnit už příští rok.

„Chtěli jsme zjistit potenciál území, kde se dá využít synergie mezi městem a přírodou. Některé úseky Botiče se dají poměrně rychle a za přijatelné náklady revitalizovat, jinde to bude složitější zásah,“ sdělil serveru Pražský patriot místostarosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS), do jehož kompetencí patří územní rozvoj, kulturní památky a podpora podnikání.

Podle něj by pomohlo dojít k zpřístupnění úseků, které jsou nyní zarostlé náletovými dřevinami a nijak nelákají k návštěvě. U Botiče by se v rámci úprav mohly objevit kiosky, lavičky, sportoviště či pobytové schody k hladině říčky.

Studii ještě v únoru radní Prahy 10 posvětí jako oficiální dokument městské části. Následně začne v pondělí 4. března v přízemí vršovické radnice výstava, která potrvá měsíc a veřejnosti celý koncept možné budoucnosti Botiče podrobně představí. Zájemci se budou moci seznámit s možnými úpravami jednotlivých úseků, diskutovat s tvůrci studie a pokládat jim při plánovaných setkáních dotazy.

„Od výstavy si slibujeme, že získáme od veřejnosti zpětnou vazbu a dozvíme se, kde si přeje adekvátní zásah jako první. Mohlo by to být například okolí Botiče v blízkosti fotbalového stadionu Bohemians, ale nakonec se může ukázat, že si lidé přejí přednostně upravit jiný úsek,“ řekl místostarosta Martin Valovič.

Koncem března naváže na tuto výstavu další expozice. Studenti Fakulty architektury ČVUT se zabývali stejným tématem jako výše popsaná Urbanistická studie Botič. „Mladí autoři přicházejí v těchto pracích se zajímavými nápady, které mohou celou diskusi o budoucnosti místa obohatit,“ vysvětlil Valovič smysl plánované výstavy.  

Do rozpočtu na příští rok by se podle něj už mohly dostat finanční prostředky na úpravy konkrétního úseku u Botiče. Koalice o tom bude rozhodovat na podzim, kdy začnou přípravy nového rozpočtu.

S urbanistickou studií území kolem Botiče se budou moci zájemci v dohledné době seznámit na oficiálním webu „desítky“.

Autor: 
Jan Puci
Zdroj: 
prazskypatriot.cz