Datum zveřejnění: 
18. 2. 2019

Budoucím využitím a také podobou nevzhledných a zanedbaných areálů v Olomouci se budou zabývat studenti architektury. Město uzavřelo smlouvu o spolupráci s Fakultou architektury ČVUT v Praze. Slibuje si od ní inspiraci při úpravách veřejného prostoru. Projekty na vybrané lokality a veřejná prostranství budou studenti řešit v rámci svých semestrálních prací. Už začátkem března je čeká třídenní workshop v Olomouci. V pracích se zaměří na předem vytipované lokality.
Zabývat se budou například využitím tržnice a bývalého autobusového nádraží, staroměstských kasáren, proluk v centru města nebo depa dopravního podniku, protože se plánuje jeho přemístění. "Mezi vytipovaná místa patří také nevyužívané lokality ve Velkomoravské ulici a nezastavěné území mezi Brněnskou a Schweitzerovou ulicí. Mohou se rovněž zaměřit na budoucí podobu třídy Svobody, parku v Dlouhé ulici nebo okolí Klášterního Hradiska," vyjmenovala Jana Křenková z útvaru hlavního architekta Olomouce. Studenti budou pracovat pod patronací ateliéru vedeného architekty Michalem Kohoutem a Davidem Tichým.
Počítá se také se spoluprací s ateliérem krajinářské tvorby architektky Radmily Fingerové. Konečné návrhy bude fakulta prezentovat radním a prostřednictvím výstavy také veřejnosti. Ta bude doplněná diskusí nad návrhy a modely.
"Chceme debatovat nad proměnou těchto lokalit.
Olomouc se zařadí mezi města, která usilují o co nejširší diskusi nad urbanistickými a architektonickými problémy s nejmladší generací odborníků z oboru," vzkazuje primátor Miroslav Žbánek.
Stále probíhá výběrové řízení na pozici vedoucího útvaru hlavního architekta, který je nyní v organizační struktuře magistrátu začleněn do kompetencí primátora. "Výběrové řízení na tuto pozici bylo vyhlášeno začátkem prosince a zatím není uzavřeno. Přihlášky bylo možné podávat do pátku 15. února," sdělila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.
Olomouc zpracuje koncepci rozvoje kvality veřejného prostoru na období 2020 až 2024 a podle Štědré přistoupí ke konkrétním opatřením, která z ní vyplynou. Současně mají probíhat úpravy zanedbaných veřejných prostranství, o něž se postarají komise místních částí z vlastních rozpočtů.
Letos je na tyto účely určeno 10 milionů korun.

Zabývat se budou tržnicí, bývalým autobusovým nádražím, depem dopravního podniku nebo prolukami v centru města.      

Zdroj: 
Přerovský a Hranický deník