Datum zveřejnění: 
18. 2. 2019

Tržnice, autobusové nádraží, proluky. Studenti z pražské ČVUT se zamyslí nad novou podobou a využitím zanedbaných veřejných prostor Olomouc – Budoucím využitím a také podobou nevzhledných a zanedbaných areálů v Olomouci se budou zabývat studenti architektury. Město uzavřelo smlouvu o spolupráci s Fakultou architektury ČVUT v Praze. Slibuje si od ní inspiraci při úpravách veřejného prostoru.

MLADÍ TVŮRCI SE ROZHLÉDNOU PO MĚSTĚ

Projekty na vybrané lokality a veřejná prostranství budou studenti řešit v rámci svých semestrálních prací. Už začátkem března je čeká třídenní workshop v Olomouci. V pracích se zaměří na předem vytipované lokality.
Zabývat se budou například využitím tržnice a bývalého autobusového nádraží, staroměstských kasáren, proluk v centru města nebo depa dopravního podniku, protože se plánuje jeho přemístění. "Mezi vytipovaná místa patří také nevyužívané lokality ve Velkomoravské ulici a nezastavěné území mezi Brněnskou a Schweitzerovou ulicí. Mohou se rovněž zaměřit na budoucí podobu třídy Svobody, parku v Dlouhé ulici nebo okolí Klášterního Hradiska," vyjmenovala Jana Křenková z útvaru hlavního architekta olomouckého magistrátu.
Studenti budou pracovat pod patronací ateliéru vedeného architekty Michalem Kohoutem a Davidem Tichým.
Počítá se také se spoluprací s ateliérem krajinářské tvorby architektky Radmily Fingerové. Konečné návrhy bude fakulta prezentovat radním a prostřednictvím výstavy také veřejnosti. Ta bude doplněná diskusí nad návrhy a modely.
"Chceme debatovat nad proměnou těchto lokalit.
Olomouc se zařadí mezi města, která usilují o co nejširší diskusi nad urbanistickými a architektonickými problémy s nejmladší generací odborníků z oboru," vzkazuje primátor Miroslav Žbánek.
Stále probíhá výběrové řízení na pozici vedoucího útvaru hlavního architekta, který je nyní v organizační struktuře magistrátu začleněn do kompetencí primátora.
"Výběrové řízení na tuto pozici bylo vyhlášeno začátkem prosince a zatím není uzavřeno. Přihlášky bylo možné podávat do 15. února," sdělila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

ZÁVAZNÝ PLÁN NA ČTYŘI ROKY

Olomouc zpracuje koncepci rozvoje kvality veřejného prostoru na období 2020 až 2024 a podle Štědré přistoupí ke konkrétním opatřením, která z ní vyplynou. Současně mají probíhat úpravy zanedbaných veřejných prostranství, o něž se postarají komise místních částí z vlastních rozpočtů. Pro letošní rok je na tyto účely určeno 10 milionů korun. Počítá se rovněž s projektovou přípravou obnovy významných městských veřejných prostranství. Olomouc také hodlá podporovat instalaci uměleckých děl ve veřejném prostoru.       

Autor: 
MAGDA VRÁNOVÁ
Zdroj: 
Olomoucký deník