Datum zveřejnění: 
14. 2. 2019

Studenti architektury se budou v Olomouci podílet na hledání možností, jak co nejlépe řešit budoucí podobu některých lokalit. Jde zejména o tzv. transformační a rozvojové části města.

Předpokládá to smlouva, kterou radnice uzavřela s Fakultou architektury ČVUT v Praze.
Jejím cílem je rozšířit diskusi o možné budoucí urbanistické a architektonické podobě konkrétních lokalit. "Chceme, aby se Olomouc zařadila mezi města, která usilují o co nejširší diskusi nad urbanistickými a architektonickými problémy s nejmladší generací architektů," řekl k tomu olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO).
"Díky spolupráci získáme řadu projektů možných řešení rozvoje města i jeho veřejných prostranství," doplnil s tím, že projekty na vybraná území a veřejná prostranství budou studenti zpracovávat v rámci svých semestrálních prací.
Pracovat budou pod patronací ateliéru vedeného Michalem Kohoutem a Davidem Tichým. Součástí bude i spolupráce s ateliérem krajinářské tvorby, který vede Radmila Fingerová. "O spolupráci s Ateliérem Kohout – Tichý projevila v minulosti zájem řada měst a spolupráce se tam následně úspěšně rozběhla," podotkl primátor.
Studenty Fakulty architektury ČVUT čeká v Olomouci v první polovině března třídenní workshop. Zaměří se na předběžně vytipované lokality. "V historickém jádru města se jedná například o budoucí využití prostoru tržnice a bývalého autobusového nádraží, Staroměstských kasáren, depa dopravního podniku v souvislosti s jeho plánovaným přemístěním či využití proluk v centru," uvedla Jana Křenková z magistrátního útvaru hlavního architekta.
Mezi vytipovaná místa, nad jejichž budoucí podobou by se studenti mohli zamýšlet, patří i nevyužívané lokality v prostoru Velkomoravské ulice nebo nezastavěné území mezi ulicemi Brněnská a Schweitzerova. "Co se týká veřejných prostranství, mohou se práce studentů zaměřit na budoucí podobu třídy Svobody, parku v ulici Dlouhá nebo na území v okolí Klášterního Hradiska," dodala Křenková.
Finální projekty budou studenti a zástupci fakulty prezentovat vedení města a prostřednictvím výstavy i veřejnosti. "Výstava bude spojena s diskusí nad jejich návrhy a modely. Projekty budoucích architektů město zároveň obdrží i v digitální podobě," konstatovala mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. Ateliér Kohout – Tichý již obdobným způsobem spolupracoval s městy Pardubice, Havlíčkův Brod, Říčany, Benešov, Praha a Brno.       

Autor: 
Miloslav Hradil
Zdroj: 
Právo