Datum zveřejnění: 
14. 2. 2019

Nosná konstrukce lanového mostu na Jižní spojce se kroutí! A aby se zjistilo, jak je stavba poškozená, bude třeba zaplatit přes 25 milionů korun! Už teď se ale počítá s rozsáhlou opravou velmi vytížené komunikace.

Most z roku 1997 je podle odborníků ve špatném stavu. "I přes údržbu most vykazuje známky kroucení nosné konstrukce," píše ve zprávě pražský magistrát. Technická správa komunikací (TSK) proto zaplatí 25,6 milionu společnosti Inset, která provede jeho diagnostiku. "Ta odhalí slabá místa stavby, vliv počasí na chování konstrukce a také se vytvoří model nosnosti," vysvětlila Barbora Lišková, mluvčí TSK. Podobně se v posledních měsících testuje například Hlávkův most.

Kolaps dopravy?

Už jen tyto práce by přitom mohly způsobit komplikace v dopravě. Most totiž převádí rušnou dopravu nad železnicí mezi Zahradním Městem a Strašnicemi. "Začneme v následujících měsících, harmonogram teprve vzniká," doplňuje Lišková a dodává, že se bude pracovat hlavně o víkendech a v létě, kdy je menší provoz. Leckdo z řidičů si ještě pamatuje třídenní uzavírku kvůli opravám v roce 2008, jež zavinila nekonečné kolony...
Po skončení diagnostiky se počítá s opravou mostu. O jeho zbourání a stavbě nového se neuvažuje.

Konstrukční chyba?

Kroucení nosné konstrukce není těžké si představit. "Princip je stejný, jako když kroutíte třeba ručník nebo krabičku," vysvětlil Jiří Kolísko z ČVUT. "Jenom se neotočí kolem své osy, jde jen o milimetry až centimetry," dodává. Jeden konec mostu se tak může maličko točit doprava a druhý doleva. Důvod, proč se tak děje, podle něj může být v materiálu, projektu nebo konstrukci.

Uzavřou i Průběžnou

Velké dopravní komplikace přitom čekají Prahu 10 na rušné Průběžné ulici, ze které se na Jižní spojku řidiči napojují přes nájezd. Uzavírku způsobí plánovaná stavba hostivařského železničního koridoru, která stopne dopravu od 6. dubna do 3. května. Díky této stavbě však vzniknou na trati hned dvě nové vlakové zastávky a modernizace se dočká také nádraží Vršovice.

22
Tolik let už po lanovém mostě jezdíme.

Most beze jména

Jako o lanovém se o něm sice píše i mluví, ale technicky oficiálně pojmenovaný není.     

Autor: 
Zuzana Špániková
Zdroj: 
Blesk