Datum zveřejnění: 
14. 2. 2019

I nevidomí už poznají, jak vypadá památník na Vítkově. Pomůže jim hmatový model.

Hlavní město je přeplněné nejrůznějšími krásami. Ne každý si je však může prohlédnout na vlastní oči. Například nevidomí občané. Národní muzeum proto připravilo detailní hmatový model ve tvaru Národního památníku na Vítkově v měřítku jedné ku stu. Díky němu si tvar památníku budou nevidomí umět představit.

Model budovy vznikal mezi lety 2016 a 2018. Podle jeho spoluautora Ondřeje Šestáka z firmy Studio 6000 bylo nutné nejprve památník namodelovat v počítači, což zabralo zhruba tři a půl měsíce. V důsledku velikosti modelu nebylo možné využít technologii 3D tisku, namísto ní autoři využili CNC stroj. Model neobsahuje všechny detaily, některé buď nebylo možné vyrobit, nebo by s ohledem na měřítko vůbec nebyly patrné. Finální výrobek je sestaven z 60 částí. „Původně jsme to chtěli vyrobit z jednoho kusu, což se ukázalo, že technologicky není možné,” uvedl Šesták.

Na přípravě modelu se podílely Středisko pro podporu studentů se specifickými potřebami ELSA při ČVUT a Teiresiás - Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Masarykovy univerzity. Podle Petra Červenky ze střediska Teiresiás se na ně v posledních letech obrací čím dál více institucí s žádostí o pomoc při podobných projektech.

Státní symbol

Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky vznikl ve 30. letech 20. století a je v něm umístěna expozice českých a československých moderních dějin, kterou provozuje Národní muzeum. „Je to jeden ze státních symbolů. Je to budova, ve které se odráží dějiny 20. století a patří mezi nejvýznamnější funkcionalistické památky z doby první republiky,” uvedl ředitel Historického muzea Marek Junek. Dodal, že kromě nevidomých může model sloužit i dětem.

Zdaleka ne výjimka

Haptické modely dávají nevidomým možnost prostřednictvím hmatu získat představu o podobě památek. Například v Olomouckém kraji mají podobných modelů několik, v minulosti tam vznikla vyobrazení olomoucké radnice, přerovského zámku, katedrály svatého Václava v Olomouci či zámku ve Velkých Losinách. Ve Středočeském kraji má haptický model například muzeum v Roztokách u Prahy.

 

Zdroj: 
Blesk.cz