Datum zveřejnění: 
13. 2. 2019

Dnes je to samozřejmá součást našich životů. Připojení k internetu se stala naše prodloužená ruka snad v každé činnosti, kterou provádíme. Není tomu však dlouho, co internet v České republice vůbec neexistoval. První připojení na našem území byl spíš happening několika vědeckých expertů…

Když se 13. února roku 1992 v posluchárně ČVUT v pražských Dejvicích sešel tým vědců z elektrotechnické fakulty, načala tím nová kapitola vývoje lidstva i na našem území. Tehdy ještě Československo bylo teprve 39. zemí, která se připojila k internetu. V té době však nikdo netušil, jak obrovský význam bude mít pro budoucí společnost internetové propojení sítí.

Telefonní linka

Každý, kdo zažil dobu, kdy byl internet v plenkách a primárně se k němu dalo připojit skrze telefonní připojení, nezapomene na specifické zvuky ze sluchátka, které připojení doprovázelo. První internetové připojení se také odehrávalo skrze pevný telefonní okruh. Ten vedl z ČVUT, které sídlí v Dejvicích, až do Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci.

Od roku 1992 však technologie ušly obrovský kus cesty. Dnes máme chytré mobilní telefony, které zprostředkovávají připojení k internetu a přitom je nosíme bez problému v kapse našich kalhot.

První připojení v roce 1992 však zajistil mnohatunový počítač značky IBM, který se mohl pyšnit rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu. Moudří vědí a asi se smějí.

Taková rychlost připojení je totiž tisíckrát menší než v současné době a pokud bychom to měli porovnávat s přístroji ve vědeckých kruzích, dostaneme se až na rozdíl milionů…

Mail za tisíc korun

Jedním z iniciátorů celé akce byl šéf sdružení Cesnet Jan Grundorád. Ten zmínil, že podle tehdejších propočtů by jeden e-mail vyšel na tisíc korun. V době, kdy byl internet v plenkách, se tak myšlenky na jeho využití vedly spíš vědeckým směrem.

Málokdo vizionářsky viděl budoucnost, která před internetem stojí. Za 27 let se však situace proměnila natolik, že naše životy jsou často zcela odkázány k internetové síti.

Když se před 27 lety na ČVUT pořádalo první oficiální připojení k internetu, šlo spíše o formální představení tohoto zajímavého úkazu. První pokusy se v Československu datují na podzim roku 1991.

Internetovou páteřní síť tehdy provozovala grantová agentura National Science Foundation a ta neumožňovala jiné připojení než to, které bylo využíváno pro akademické účely. Tehdy se ještě komerční připojení formovalo pouze v hlavách nápaditých inovátorů. 

Masivní nárůst

Přístup soukromých subjektů k internetu přišel v roce 1996. Největší nárůst připojení proběhl z roku 2008, kdy internet využívalo 32 % domácností, a na jaře 2009, kdy mělo 90 % domácností možnost se připojit k internetové síti.

Podle Českého statistického úřadu dnes internetová ekonomika dosahuje objemu až 188 miliard korun a díky tomu tvoří více jak 4 % HDP České republiky. 13. únor 1992 je tak symbolickým milníkem, který připomíná den, kdy se zrodilo internetové připojení na našem území.

Autor: 
Jakub Kučera
Zdroj: 
ctidoma.cz