Datum zveřejnění: 
13. 2. 2019

Vědci z FEL ČVUT ve spolupráci s Agenturou pro evropský globální družicový navigační systém (GSA) provedli unikátní testy družicové navigace v tramvajovém provozu.

Na tramvaji typu 15T ForCity proběhlo v závěru loňského roku ověření dostupnosti globálních družicových navigačních systémů (GNSS), tedy GPS, Galileo a Glonass, a měření jejich signálů. Tato technologie by mohla být využita např. pro projekty Dopravního podniku, jako je antikolizní systém, elektronická mapa Prahy, online informace o pohybu tramvají nebo pro centrální řídicí systém MHD.
Tým z katedry radioelektroniky FEL ČVUT v Praze, vedený prof. Františkem Vejražkou, vyvinul vlastní řešení určování polohy s vysokou přesností, zejména pro oblasti s obtížným příjmem družicových signálů. Možnost otestovat tento experimentální systém v reálném provozu pomůže měřit signál i jeho odrazy od budov a také rušivé jevy. Díky naměřeným datům budou analyzovány možnosti jejich využití např. pro zajištění vyšší míry bezpečnosti a spolehlivosti tramvají.      

Zdroj: 
TECH MAGAZÍN