Datum zveřejnění: 
13. 2. 2019

Pravděpodobně nejzávažnějšími kriminálními činy a formami trestné činnosti, které v sobě nesou největší ohrožení civilního obyvatelstva, jsou teroristické útoky. Jedna z definic terorismu říká, že je to použití násilí nebo hrozba násilím s úmyslem vytvořit strach, a tím dosáhnout vytčených cílů. Proti hrozbám terorismu se bojuje velmi složitě, neboť nevíme, kdy a kde mohou být útoky spáchány.
Nejcitlivějším úsekem problematiky ochrany obyvatelstva
jsou tzv. útoky na měkké cíle. Ty se nedají předvídat, může k nim dojít v podstatě kdekoliv. Policie a bezpečnostní složky státu na tyto hrozby reagují a připravují taková opatření, kterými lze teroristické útoky eliminovat. Důležité je přijmout tato opatření s předstihem, prevence totiž logicky znamená efektivnější ochranu před teroristickou hrozbou než samotná reakce na již nastalé nebezpečí.
Právě proto bych rád představil novodobý bezpečnostní prostředek, který byl vytvořen na ochranu bezpečnosti příslušníků bezpečnostních složek i obyvatelstva. Jedná se o mobilní balistickou bariéru s názvem MOB-BARS. Na její tvorbě spolupracovala Stavební fakulta Českého vysokého učení technického. Zmíněná novinka vznikla v rámci experimentálního centra ČVUT a je určená pochopitelně pro policii a případně armádu nebo jiné bezpečnostní složky. Má celou řadu výhod: je jednoduchá a účelná a její nasazení je velice snadné a rychlé, navíc s vysokou efektivitou.
Bariéra MOB-BARS slouží k vytvoření balisticky odolných stanovišť nebo prostorů a v zásadě je to moderní forma opevnění. Je schopna zachytit střely podle normy FB4 až FB 7(STANAG 1) dle EN1522 (střely z krátkých zbraní a střely z útočných pušek a kulometů). Systém této bariéry se skládá z panelů, které do sebe zapadají a dají se z nich stavět stěny a zástěny nebo čtyřhranné či vícehranné objekty. Ty lze opatřit neprůstřelnými okny a dveřmi.
Bariéry MOB-BARS mají celou řadu využití, např. u bezpečnostních složek našeho (nebo jiného) státu v rámci mimořádných událostí všeho druhu. Dají se využít na ochranu obyvatelstva, v rámci nasazení při ochraně budov a míst, kam má veřejnost volný přístup, apod. Z této bariéry lze vytyčit prostor, kde v případě střelby nebo výbuchu budou lidé, ať už policisté, vojáci, nebo civilisté, chráněni před účinky střepin nebo fragmentů, tlakových vln nebo střel. Z MOB-BARS bariéry se dají vytvořit i tzv. místa bezpečí, kam lze v případě hrozícího nebezpečí obyvatelstvo evakuovat a přesunout do vytyčených chráněných prostorů za bariérou.
MOB-BARS má taky veliký potenciál ve využití v rámci různých profesních výcviků a střeleckých příprav, střeleckých závodů, střeleckých tréninků i běžné střelby na střelnicích. Na těchto akcích lze za pomoci této bariéry vytvořit tréninkové stage a bezpečně od sebe oddělit několik sektorů. Dále z ní lze vytvořit tréninkové objekty, ve kterých může probíhat taktická střelba, tzv. simulace taktických postupů v objektech. Další uplatnění bariéry pochopitelně naleznou v místech, kde se nabíjejí a vybíjejí zbraně. Pokud dojde k výstřelu do oblasti bariéry, neměl by tento výstřel být pro okolí nebezpečný. Své místo najde i při výcvicích bezpečnostních složek státu, prakticky na zelené louce lze rychle vybudovat výcvikové stanoviště, odkud je možné vést palbu, nebo např. bezpečné místo pro obsluhu při hodu granátů, zajistí také ochranu před trhacími pracemi tam, kde hrozí rozlet střepin.
Základ takové mobilní bariéry tvoří panel s výřezy. Panel má rozměry 150 cm na šířku a 40 cm na výšku, jeho tloušťka je 4–5 cm a hmotnost 55 kg. Tyto bariéry se skládají ze speciálních vysokopevnostních betonů s několika kovovými a keramickými prvky uvnitř, vyskládanými tak, aby vytvořily ideální ochranu před účinky střel, střepin a tlakových vln. Tyto desky prošly několikaletým testováním, za pomoci výřezů do sebe zapadají a s pomocí kovových prvků se spojí v jeden celek, který pak nelze rozdělit.
Výhoda těchto bariér je v okamžitém nasazení bez použití těžké techniky. Stačí pouze živá síla (dva a více lidí). Další jejich výhoda je v operativním nasazení, protože díky mobilitě těchto bariér lze okamžitě reagovat na danou situaci. Bariéru lze nasazovat v případě potřeby při mimořádné události a po ukončení opatření může být okamžitě složena a uskladněna. Materiál nepodléhá tak rychlému stárnutí, jakému obvykle podléhají ostatní balistické materiály, a jeho skladování není tak náročné. Ve srovnání poměr cena s ostatními balistickými materiály je taky cenově výhodnější.       

Autor: 
kpt. Vladimír Jelínek
Zdroj: 
Policista