Datum zveřejnění: 
12. 2. 2019

Nadané dívky ze středních škol se včera sjely na na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou (FJFI) ČVUT v Praze, aby pracovaly s reálnými daty z urychlovače částic ve švýcarském CERN, a dokonce se s touto institucí spojily ve videokonferenci. Setkaly se také s odbornicí z oboru aplikované matematiky Editou Pelantovou anebo se bavily o praktickém využití laserů s jednou z nejcitovanějších osobností ČVUT Helenou Jelínkovou.
To vše díky programu Staň se na den vědkyní, kterým chce fakulta přitáhnout dívky k vědě a technickým oborům. Včera byl totiž Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů.
"Využili jsme tuto příležitost k tomu, abychom ve spolupráci s mezinárodní laboratoří CERN a předními českými vědkyněmi dívkám ukázali, že technika a věda nemusí být doménou mužů," říká Katarína Křížková Gajdošová, jedna z hlavních organizátorek akce a současně vědecká pracovnice FJFI.
Pracovníci fakulty uvedli, že přestože podíl dívek studujících na vysokých školách roste a blíží se k 60 procentům, na technických oborech stále převládají chlapci. Na ČVUT je podíl dívek jen lehce přes 30 procent.
Podíl studentek vysokých škol se ale za posledních více než 20 let výrazně zvýšil. Zatímco v akademickém roce 1993/94 to bylo 43,7 procenta, v roce 2017/18 už to podle údajů Českého statistického úřadu bylo 56,1 procenta.
Na FJFI byl však podíl studentek ke konci roku 2017 jen 32,1 procenta. To mimochodem přesně odpovídá podílu žen studujících technické vědy a nauky na všech českých vysokých školách. Na celém ČVUT je tento podíl 31,2 procenta.
"Dívky na středních školách mají v přírodovědných předmětech dobré a mnohdy i lepší studijní výsledky než chlapci. Chceme jim proto ukázat, že i technika nabízí možnost studovat velmi zajímavé obory s mimořádně dobrou perspektivou uplatnění," uvedl Michal Beneš, proděkan pro pedagogickou činnost FJFI.
Dodal, že s podobnými akcemi má fakulta dobrou zkušenost. "Například podle údajů za rok 2017 jsme ke studiu zapsali 85 dívek a 133 chlapců, což představuje poměr 39 procent," uvedl Beneš.

32,1 procenta byl podíl studentek na FJFI na konci roku 2017. Číslo odpovídá podílu žen studujících technické vědy na českých VŠ.

Foto: O atomech a vlnové délce Studentky středních škol poslouchají výklad o takzvaném Ramanově rozptylu na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Fakulta včera slavila Mezinárodní den žen a dívek ve vědě.       

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes