Datum zveřejnění: 
12. 2. 2019

Karlovarský kraj má před podpisem smlouvy s ČVUT o vzniku fakulty dopravy v Karlovarském kraji. Smlouva má být zárukou, že v kraji, pravděpodobně v Karlových Varech, veřejná vysoká škola zaměřená primárně na letectví opravdu vznikne, řekla dnes novinářům hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Je to podle ní závazný smluvní dokument, který garantuje, že ČVUT by na území kraje otevřelo svou pobočku s obory letectví dalšími dopravními obory. "Půjde o studium bakalářské, ale i magisterské, přičemž výuka by probíhala v anglickém jazyce," uvedla Vildumetzová.

Po podpisu smlouvy, kterou musí ještě schválit zastupitelstvo, vznikne pracovní skupina, jež bude mít za úkol otevření školy zajistit. Ze strany kraje, ale i města Karlovy Vary, které by se mělo na přípravách podle hejtmanky také podílet, by mělo jít například o vyhledání vhodné budovy nebo dokonce stavby celého nového vysokoškolského kampusu.

Podle Mračkové Vildumetzové by Karlovarský kraj měl záměr zařadit i mezi prioritní projekty v rámci dotačního titulu ReStart. Díky tomu by mohl získat i prostředky například na stavbu školního komplexu.

Škola, zaměřená na letectví a moderní dopravu, by podle představ kraje měla přilákat ke studiu a případně i k dalšímu působení v regionu studenty z celé země, ale i ze zahraničí. I proto kraj zároveň podporuje zřízení pobočky soukromé letecké školy pro piloty F Air na karlovarském letišti. Podle hejtmanky by oba záměry do sebe dobře zapadaly.

Zdroj: 
ČTK