Datum zveřejnění: 
11. 2. 2019

Památkáři se nadále přou s projektanty o tom, jak zachránit chátrající budovu Hadích lázní v Teplicích. Rozpadající se objekt v Šanovském parku chce zrenovovat a vrátit do ní lázeňství místní developer Jaroslav Třešňák.

Zdevastovanou budovu v lázeňském centru koupila před léty Třešňákova společnost JTH Group. Od té doby navrhla památkářům čtyři varianty řešení záchrany objektu. Pokaždé neuspěla, navrhované úpravy by podle nich měly negativní vliv na architektonické i urbanistické hodnoty stavby.
Návrhy teplických architektů z atelieru MISe přitom počítají se zachováním současné podoby klasicistní budovy. Ta se ale nachází v nejnižším místě Teplic a stojí tak prakticky celá na vodě.
"Proto ji chceme rozebrat a zvednout o metr a půl, aby stavba nebyla pod úrovní kolem vedoucí silnice," uvedl Třešňák.
Jenže právě zvednutí budovy nedoporučují památkáři, podobně jako bourání kleneb nebo částečné přenesení sloupové kolonády od silnice na druhou stranu do parku. Podle ředitele ústeckého pracoviště památkového ústavu Petra Hrubého by současná stavba, která je kulturní památkou, prakticky zanikla. Architekta Petra Sedláčka postoj památkářů mrzí a obává se, že je stavba nyní již v natolik dezolátním stavu, že její případná záchrana bude velmi složitá a náročná.
Jeho úvahu podpořil odborný asistent Experimentálního centra ČVUT Jan Zatloukal, který zpracoval v minulosti na objekt statický posudek. Nejlepším způsobem, jak sanovat masivně napadené konstrukce, je podle něj jejich výměna. "Když konstrukce nasákne solí z minerálního pramene, tak v podstatě není v lidských silách ji z ní dostat," upřesnil Zatloukal.

Majitel chce vrátit do budovy lázeňství

Developer přesto věří, že nakonec s památkáři řešení najdou. Jeho cílem je vrátit do budovy lázeňství. "Projekt počítá s tím, že se zde budou ambulantně léčit děti s pohybovými poruchami. Využívat přitom chceme čínskou, ruskou i českou metodu léčby," představil Třešňák záměr. Do obnovy budovy chce investovat 200 milionů korun. "Pod objektem je pramen, který by mohly lázně čerpat, a je napojen i na hlavní rozvod lázeňských pramenů," připomněl Třešňák.

Zdevastovanou budovu v lázeňském centru koupila před léty Třešňákova společnost JTH Group       

Autor: 
Karel Otcovský
Zdroj: 
Právo