Datum zveřejnění: 
11. 2. 2019

Na státní svátek 28. října 2018 otevřelo své dveře veřejnosti ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které tak umožnilo prohlédnout si interiéry jeho hlavní budovy na vltavském nábřeží, v ulici Na Františku. MPO má dále k dispozici národní kulturní památku Petschkův palác v ulici Politických vězňů 20. Obě budovy jsou historicky významné stavitelsky i vnitřní výzdobou. Petschkův palác se tragicky zapsal do našich dějin, neboť v něm v době německého protektorátu sídlilo gestapo.

Mohutná třípatrová budova na nábřeží, přimykající se ke Štefánikovu mostu, vznikla na půdorysu 107x49 metrů ve stylu klasicizující pozdní secese a byla cílena právě pro potřeby resortu průmyslu, obchodu, živností a patentového úřadu mladé ČSR. Autorem návrhu je jeden z nejvýznamnějších českých architektů, profesor ČVUT Josef Fanta (1856-1954). Výstavba začala v roce 1928, kolaudace se uskutečnila v roce 1934.
Kamenná fasáda ze žuly a pískovce obsahuje řadu zdobných prvků a více než 120 soch a plastik, které jsou tematicky spojeny s průmyslem a obchodem. Všelijakých ornamentů či efektních mříží je na budově povícero. Na umělecké výzdobě se podílelo 14 umělců, z nichž nejznámějšími jsou Josef A. Paukert a Čeněk Vosmík. Zdi masivní budovy jsou samonosné. Nejen vnější pohled na budovu skýtá ze všech stran mnoho zajímavostí, které zpravidla unikají pozornosti spěchajících Pražanů, a je to škoda. Hodny obdivu jsou i interiéry. Například vstupní vestibul a oválná dvorana s parádním otevřeným schodištěm, které stoupá až do prosklené kopule. Podlaha dvorany je z mramorových dlaždic, zábradlí zdobné. Část určená pro ministry, resp. ministryně, se vyznačuje také luxusem. Šéf resortu má přístup ke své kanceláři mramorovým schodištěm prosvětleným trojdílným oknem s barevnou vitráží. Jeho pracovna i přilehlé prostory jsou obloženy masivním dubovým dřevem s bohatou intarzií. Elegantní jsou zasedací místnosti a přijímací salonky s kazetovými stropy.
Přestože budova prošla po druhé světové válce čtyřmi rozsáhlými vnitřními stavebními úpravami, podařilo se dodnes zachovat stylový charakter i mnohé původní prvky vnitřního vybavení z 20. až 30. let, např. dveře včetně kování a madel, dlaždice, podlahové krytiny, lampy, mříže, kryty topení aj.
Možnost vystoupat do kopule mají právě návštěvníci dnů otevřených dveří, které čas od času MPO pořádá. Kopule bývá v noci zevnitř osvícena a může připomínat vrchol historické budovy Spolkového sněmu, někdejšího Reichstagu. Z jejího vnitřku se nabízí nevšední výhled na Prahu.       

Autor: 
Monika HOŘENÍ
Zdroj: 
Haló noviny