Datum zveřejnění: 
8. 2. 2019

Praha zahájí rekonstrukci diskutované stavby. I přes rozdílné názory všech zúčastněných získal most Pavla Janáka politickou vůli k další existenci.

Kontroverzní stavba se díky iniciativě nového vedení města dočká slíbené rekonstrukce.
Velký odpůrce bourání mostu, náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) sdělil, že nejdřív se zrekonstruují části, které nemají přímý vliv na dopravu. Plánování oprav se chopí Kloknerův ústav ČVUT, který vypracuje do konce března studii. Samotný most nebyl od jeho vzniku v roce 1928 nikdy opravován.

Všechny mosty projdou zkouškami

Praha se rozhodla prověřit zdraví prakticky všech mostů metropole. Preventivní diagnostiku měření zajisté ovlivnila tragédie z italského Janova, která se stala v loňském létě a zahalila celou zemi do hlubokého smutku.
Při pádu betonové dálnice nad městem přišlo o život 43 lidí. Praha nechala udělat zátěžové zkoušky mostu Legií a právě probíhá diagnostika Hlávkova mostu. Diagnostika Palackého a Barrandovského mostu je již v přípravě a opravy neminou ani Mánesův most, do kterého zatéká.

Most může ohrozit obyvatele

Politici, odborníci i veřejné osobnosti se nedokázali shodnout, zda Libeňský most zbourat, nebo zrekonstruovat. Mostní inženýr Václav Mach si myslí, že most může ohrozit Prahu při povodních. "Z hlediska požadavků na průtok vody v řece patří Libeňský most mezi nejméně příznivé pražské mosty. Z celkové délky asi 500 m mostních konstrukcí je pro průtok řeky k dispozici jen cca 180 m.
Inundační otvor na holešovickém břehu délky cca 25 m je zcela znehodnocen novou výstavbou. Na pravém břehu šest inundačních otvorů v celkové délce 122 m by sice vodu odvedlo, ale vzhledem ke své nevhodné poloze povodňový průtok značně zbrzdí. Zbývající rámová pole jsou většinou zakrytá schodišti a jsou pro průtok nepoužitelná,” napsal loni pro časopis Stavebnictví.

Most má unikátní architekturu

Kromě vymezení se proti bývalému vedení Prahy poukazovali zastánci rekonstrukce také na historickou hodnotu celé stavby. Český architekt Vít Máslo v roce 2018 uvedl, že se v případě Libeňského mostu nejspíš jedná o jediný kubistický most na světě.
Do rozhodování o jeho osudu nakonec vstoupilo i ministerstvo kultury tím, že jej odmítlo prohlásit za kulturní památku.      

Zdroj: 
Naše Praha 7