Datum zveřejnění: 
7. 2. 2019

Ve dnech 22. až 26. ledna byly na Fakultě architektury ČVUT v ateliéru Lábus/Šrámek vystaveny semestrální práce studentů této fakulty na téma Všenory - příměstské bydlení. Veškeré práce (modely i postery) bude zřejmě možné v dohledné době vystavit ve Všenorech.

Práce stojí za vidění, už z návrhů je patrno, jak by působila samotná realizace. V rámci případné putovní výstavy jsou prezentovány především návrhy na novou podobu domu pro seniory, rozvojového území Krijcos a centra obce u obecního úřadu. "Pro zadání jsme vybrali obec Všenory, jelikož naplňuje námi sledované záměry zadání řešit území s vlastním specifickým charakterem, umožňující intervence drobného nebo středního formátu. Všenory patří k těm obcím v okolí Prahy, které mají potenciál absorbovat rozumnou kapacitu nových staveb bez negativních dopadů," odůvodňuje výběr lokality ateliér Lábus/Šrámek.

Dům pro seniory

Jakub Bartoň navrhuje, jak by měl vypadat dům pro seniory. "Dům pro seniory nabízí byty pro jednotlivce i páry. V přízemí zajišťuje soukromé místnosti, které jsou k dispozici obyvatelům domova. Dále se zde nacházejí veřejné služby, napomáhající životu v okolí domu, jako plnohodnotnou ordinaci praktického lékaře, koupelnu pro imobilní osoby z blízkého okolí a kavárnu, která se může v letním provozu otevřít do dvora s výhledem do přírody. Sídlo první pomoci je vmístnosti pro službu za vrátnicí. Nachází se zde i jídelna, do které by se dovážela jídla z varny. Mohla by tak ulehčit některým obyvatelům život v domově.
Dům uzavírá prostor, který je vymezen průčelím společenského sálu a zurčícím potokem oddělujícím poklidný prostor na pozemku od lesoparku. Přístup do dvora je možný uličkou mezi domem a sálem, mezi domem a potokem amůstkem, zpřístupňujícím lesopark. Myšlenku podporuje otočení orientace sálu do původního stavu tak, že by vchod byl v hlavním průčelí sálu. Sál by byl tímto využitelný i pro veřejnost. Je zde možné zajistit menší občerstvení, což by v létě bylo základem pro pohodlné posezení pod kaštany," popisuje autor. Výstava obsahuje i další návrhy domu pro seniory, až návštěvník neví, kterému dát přednost.

Rozvojové území Krijcos

Další návrhy se vztahují kmožné podobě rozvojového území Krijcos. Klára Mačková ke svému návrhu uvedla: "Do členitého pozemku vytvářím racionální strukturu připomínající městskou blokovou zástavbu. Jde však o samostatné rodinné domy třech typů, které ve svém vnitrobloku mají jak samostatné soukromé zahrádky, tak společnou zahradu ve středu. Každý blok má 12-14 domů.
Celý blok je vyvýšen, abych vytvořila pocit bezpečí a intimity, avšak bylo možné mít okna do obytné ulice, což zajišťuje pocit bezpečí v lokalitě. V jižní části území se nachází příkrý svah. Zde jsem umístila samostatné viladomy, které navazují na stávající zástavbu obce. Součástí areálu je i objekt pro výrobu a administrativu firmy Krijcos a objekt pro komerci (např. samoobsluha, bowling, wellness...)." A připomíná: "V minulosti zde vznikl z iniciativy majitele návrh s bytovými domy. Obyvatelé však v referendu k němu zaujali negativní stanovisko kvůli velké intenzitě zástavby."

Nové centrum u obecního úřadu

Marie Kudynová navrhuje podobu nového centra obce u obecního úřadu: "Pozemek se nachází v ústřední části Všenor, nedaleko železniční stanice Všenory.
Budova obecního úřadu je situována v jeho spodní části, v horní části pozemku se nachází prodejna. Ačkoli kolem něj denně prochází mnoho lidí, chybí tomuto území život. Pozemek je ve svahu a působí nepřístupně, je obtížné definovat zde nějakou veřejnou plochu, kde by se lidé scházeli a trávili společný čas. Mým návrhem je zarovnání části pozemku podle úrovně komunikace, čímž vznikne nový veřejný prostor nad obecním úřadem. Tímto vzniklý výškový rozdíl je dorovnán opěrnou stěnou ve východní části pozemku, za kterou se nachází nová prodejna a také vjezd do podzemních garáží pro nově navrhovanou zástavbu nad nimi. Navrhovanými objekty jsou tři bytové domy situované na východní části pozemku, lineárně podél opěrné stěny. Vstup do domu je v úrovni nad prodejnou a podzemními garážemi. Součástí bytových domů je i zahrada. Domy jsou třípodlažní, na každém podlaží se nacházejí dva byty o velikosti 3+kk."
Vystavené práce by mohly inspirovat a vést k zamyšlení, co a proč by pro Všenory bylo dobré a co nikoli.      
 

Autor: 
Andrea Cerqueirová
Zdroj: 
Náš region