Datum zveřejnění: 
7. 2. 2019

Michael Šebek, profesor kybernetiky na Českém vysokém učení technickém v Praze, vedoucí katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické a oddělení kyberneticko-fyzikálních systémů Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky.

- Proč Boston Dynamics vyvíjejí zrovna roboty podobné lidem a zvířatům?

Pokud chcete sestrojit vysavač, nedává smysl tvarovat ho podle člověka. Pokud ale vyrábíte univerzální roboty, je klíčové mít univerzální konstrukci. A lidská i zvířecí těla takové konstrukce jsou, navíc prověřené časem. Boston Dynamics zároveň chtějí, aby se jejich roboti sami pohybovali po světě. A ten jsme si uzpůsobili tak, aby vyhovoval nám, lidem. Proto se hodí mít roboty se stejnou konstrukcí a dovednostmi, jako máme my – roboty, kteří si dokážou otevřít dveře, utáhnout kohoutek nebo vyjít po schodech. Důležité je to taky z pohledu zastupitelnosti. Pokud při živelné katastrofě padne opravář nebo záchranář a robot si bude moci hodit přes rameno jeho brašnu, vzít z ní šroubovák nebo obvaz a úkol sám dokončit, bude to obrovská pomoc. O sexuálních robotech raději nemluvě.

- Věrně zvládnutá motorika napodobující pohyby člověka nebo zvířat vyvolává v řadě lidí nepříjemné pocity. Čím to?

Když jsem viděl, jak inženýři buší do Atlase a shazují mu z rukou bedny, pěnila ve mně krev. Vůbec bych se nedivil, kdyby se robot otočil a inženýrovi jednu natáhl. Ale vážně: když je robot podobný člověku jen do jisté míry, jako třeba Atlas, mozek ho vnímá pozitivně a sympatizuje s ním. To samé by pak platilo v hypotetické situaci, kdy by robot vypadal stejně jako lidé. Problém je mezi těmito póly, tedy v případě, kdy je robot podobný velmi, ale ne zcela. V tu chvíli lidský mozek reaguje negativně, cítí odpor. V angličtině se téhle části spektra říká uncanny valley – tísnivé údolí.

- Na videích Boston Dynamics působí roboti neuvěřitelně precizně. Jsou takoví doopravdy?

Jejich roboti pracují s mnohem větší tolerancí chyby, než je běžné. Na jeden povedený backflip tak připadne klidně i deset neúspěšných pokusů. Jakmile se ale robotovi salto nazad jednou povede, povede se mu za stejných podmínek v dalších devíti z deseti případů. Zatímco jiní humanoidní roboti jsou spíše salónní, roboti Boston Dynamics jsou drsňáci do nepohody, kteří klidně vydrží i kopanec nebo ránu hokejkou.       

Zdroj: 
FINMAG