Datum zveřejnění: 
4. 2. 2019

kraje jeho příchod oslavila už v předstihu. A jak je pro Vietnamce zvykem, bujaře a vesele. "Sice působíme uzavřeně, ale mezi sebou jsme velice otevření," říká o vietnamské komunitě soudní tlumočník Le Anh Phong, který přijal české křestní jméno Franta.
Největším problémem je podle jeho slov stále ještě jazyková bariéra. Hlavně u starších Vietnamců. Ti mladší už umějí lépe česky než vietnamsky. A tak podle Franty občas jazykové problémy hrozí i přímo v rodinách Vietnamců.
On sám přišel do tehdejšího Československa v roce 1982. "Vystudoval jsem vysokou školu, České vysoké učení technické, obor přesné mechaniky a optiky," vzpomíná Franta. V tradici pokračují i jeho děti. Obě také studují na ČVUT.
Právě vzdělání je jednou z věcí, na kterou se ve vietnamských rodinách hodně hledí. A také na dodržování starých zvyků a tradiční kultury vůbec. "Dětem to nedělá problém," tvrdí Franta při pohledu na děti vystupující na pódiu v tradičních vietnamských krojích. "Mají něco, co ostatní ne, a jsou na to hrdé," vysvětluje.
"Právě důrazem na vzdělání a na rodinu by Vietnamci mohli být pro nás Čechy vzorem," domnívá se Jana Hejnová z Centra na podporu integrace cizinců pro Karlovarský kraj. "Úcta ke starším se z naší majoritní společnosti bohužel vytrácí," vysvětluje.
Akce, jako oslava vietnamského nového roku, může podle jejích slov přiblížit kulturu Vietnamu i ostatním. "Pohled nás Čechů na Vietnamce se ale postupem let mění. K lepšímu," doplňuje Jana Hejnová.
Oslava lunárního nového roku, ve vietnamštině Tet Ky Hoi, patří ve Vietnamu k nejdůležitějším náboženským svátkům.
"Ve Vietnamu se rodiny chodí navštěvovat, ulice jsou plné lidí. Tady žijeme odděleně, a tak se scházíme na této velké akci. Často se tady potkají lidé, kteří se třeba celý rok neviděli," říká Le Anh Phong, tedy Franta. Řada lidí kvůli atmosféře svátků i kvůli návštěvě rodiny v období příchodu nového roku cestuje do rodného Vietnamu. Oslavy příchodu roku prasete vyvrcholí v pondělí večer buddhistickým obřadem.

Autor: 
Petr Kozohorský
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes