Datum zveřejnění: 
4. 2. 2019

V Telči odstartoval výzkumný projekt Doma ve městě UNESCO. Cílem je formulace strategií rozvoje města a lokální komunikace, která podpoří vztah místních k Telči. Na projektu budou spolupracovat odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), brněnské Masarykovy univerzity (MUNI) a z Mobilního rozhlasu. Město je třeba sledovat minimálně rok, projekt je naplánován na tři roky.
Letos proběhne mapování a sběr dat, koncem roku by už mohla být na světě pilotní aplikace a mapa veřejných prostranství. Dále budou probíhat workshopy a na závěr vznikne vedle finální podoby aplikace i kniha, další výsledky budou určeny pro odbornou veřejnost. "Zjistíme, co lidé chtějí, pojmenujeme důležitá témata a navrhneme řešení těm, kteří je mohou realizovat," uvedla Jana Hořická z ČVUT.
Lidé v Telči rozdělují své město na náměstí a zbytek města, toto členění se odborníkům nelíbí, stejně jako výrazná disbalance mezi turistickou sezonou a ostatními měsíci roku. "Primárním cílem je poznat a pochopit, jak intenzivně chráněná památková města fungují," shrnula cíle Hořická.
Myslí také na ostatní města UNESCO na Vysočině.
"Chceme řešit jen jedno město, ale uvědomujeme si, že na Vysočině jsou tři města UNESCO. Zkusíme tady navrhnout taková řešení, která by mohla být přenosná do jiných měst," naznačila Lanka Waschková Císařová z MUNI.      

Zdroj: 
Jihlavský deník