Datum zveřejnění: 
2. 2. 2019

Petr SOJKA, moderátor
Studenti architektury pražského ČVUT představily své útulny, tedy přístřešky, které poskytnou útočiště turistům při náhlé změně počasí. Mladí architekti je nejen navrhli, ale sami i postavili. Ještě letos se útulky přestěhují do Krkonošského národního parku.

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka
Materiál hliník a dřevo, kapacita 5 až 12 osob, využití - ochrana před deštěm i medvědem. Tuto útulnu vytvořila studentka Anna Blažková společně se svým týmem.

Anna BLAŽKOVÁ, studentka architektury
Naši útulnu jsme pojali jako takový abstraktní kámen, no, a zároveň nám přišlo, že tenhle ten tvar nám umožní i velkou útulnost uvnitř. Zároveň jsme použili smrkové dřevo, které je hodně světlé a přijde nám, že člověk, který přijde ze špatného počasí sem, bude mít hodně příjemný pocit.

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka
Studenti tvořili projekt celý semestr. Nejprve vypracovali návrh a pak začali útulnu vyrábět. Na některé techniky stačili sami, s jinými potřebovali pomoc odborníka.

Anna BLAŽKOVÁ, studentka architektury
S tím oplechováním nám pomáhal klempíř, zároveň nás ale učil jak falcovat plech, jak ohýbat plech, takže vlastně většinu těch věcí jsme udělali sami, ale určitě s pomocí někoho, kdo tomu rozumí víc než my.

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka
Útulnu navrhli na konkrétní místo. Stát bude u /nesrozumitelné/ vodopádu ve Špindlerově Mlýně. Další tým studentů zase přišel s přístřeškem, který bude umístěn u Rýchorského kříže. Sloužit bude zároveň i jako rozcestník i jako rozhledna.

Roman HRABÁNEK, student architektury
Hodně to vychází z toho, co pro nás útulna sama o sobě symbolizovala, že je to pro nás nějaké místo na cestě, kde se člověk schová, kde se může najít, kde může eventuálně i přespat a pak ta samotná podoba vychází z toho místa, kde se nachází.

Hana SEHO, vedoucí projektu, architektka
My chceme naučit studenty taky ručně realizovat ty svoje návrhy, takže vždycky zvolíme nějakou malou stavbu, aby stihli během semestru navrhnout, nakreslit prováděcí dokumentaci, vymyslet detaily, spočítat si, kolik to bude stát a sehnat si materiál nebo ho nakoupit ve správném množství za dohodnutou cenu a pak tu samotnou stavbu zrealiazovat.

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka
Projekt vznikl ve spolupráci s Krkonošským národním parkem. Ten vybral nejlepší návrhy a finančně přispěl na jejich realizaci.

Luděk KHOL, náměstek ředitele Správy KRNAP
My jsme s ČVUT spolupracujem už v podstatě třetí rok po projektu lávky, kde jsme získali do Krkonoš 6 lávek, tak jsme se domluvili na spolupráci právě v této oblasti. Teď to vidím poprvé v reálu a moc se mně to líbí.

Vladimíra JUNKOVÁ, redaktorka
Všech 6 útulen se do Krkonošského národního parku přesune už letos na jaře. Vladimíra Junková, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1