Datum zveřejnění: 
2. 2. 2019

Sedm let starou myšlenku vrátit osadě Popov kapličku, obnovili v Kostelci. V letošním roce by měl vzniknout projekt a bude-li to možné, mohlo by se začít i stavět.

Kaple vyroste na návsi v místě, kde stávala původní. Ta se nedochovala. „Zbourána byla někdy v sedmdesátých letech. Už byla ve velmi špatném stavu, dokonce po požáru,“ uvedl starosta Kostelce František Trhlík. Kapli pak nahradila zvonička s původním zvonem. I ta ale dosloužila, zvon se naštěstí dochoval.

A zvon by měl být také součástí nové kaple. „Prozatím nevíme, jak bude vypadat. Nedochovala se totiž žádná fotografie, pouze ručně malovaný obrázek, který by její podobu mohl vystihovat,“ vysvětlil starosta.

Možností na obnovu kaple v osadě Popov se obec i obyvatelé zabývali už v roce 2012. Tehdy dokonce byli osloveni studenti architektury pražské ČVUT a obci se sešlo několik návrhů. „Jeden z nich vycházel z nerealizovaného Santiniho návrhu,“ připomněl Trhlík. Právě jedna Santiniho stavba již v regionu stojí, a to kaple v osadě Ostrov.
 

Autor: 
Jiří Kohout
Zdroj: 
tachovsky.denik.cz