Datum zveřejnění: 
1. 2. 2019

Rok od chvíle, kdy budoucí architekti z pražské ČVUT vyrobili pro Krkonoše originální lávky, mají hotovou další zakázku. Tentokrát se Správou Krkonošského národního parku (KRNAP) vymysleli a postavili šest horských útulen – boudiček, v nichž se turisté mohou schovat za špatného počasí. Nyní jsou vystaveny před fakultou architektury v Dejvicích. Na Klínovou cestu, pod Dvoračky, k Bílému Labi nebo na Rýchory se přesunou, jakmile to dovolí počasí. Studenti architektury použili dřevo, sklolaminát i ocel. Dnes je v Krkonoších okolo dvaceti nouzových příbytků.
Autoři se inspirovali místy, kde budou stát, krkonošskou přírodou a také turistickým vybavením. Dvě dřevěné boudy vypadají jako stan a posed, oplechovaná útulna připomíná kámen. "Nepravidelný, ale kompaktní tvar vyvolává pocit bezpečí, světlé dřevo v interiéru kontrastuje s plechovým opláštěním a špatným počasím. Fasáda z falcovaného plechu odolá horským podmínkám, díky zvolenému materiálu bude stárnout a měnit svůj vzhled stejně, jako když kámen obrůstá mechem," popisuje autorka návrhu Julie Kopecká, která se inspirovala reliéfem krkonošských svahů a vodopádem na Bílém Labi.
Na turistickou cestu mezi Horním Maršovem a Žacléřem bude dohlížet útulna Oko vyrobená z dřevěných trámů. Její poznávací značkou je polokulovité střešní okno z tvarovaného plexiskla. Nabídne také pohled na východní Krkonoše z výšky.
Ze šesti návrhů se vymyká industriální útulna ze starého ocelového sila. Válec zapuštěný do země připomíná vesmírnou sondu a bude stát na Sluneční stráni. Jediným prvkem uvnitř je dřevěná lavice po obvodu. "Zvažovali jsme různé možnosti výroby, ale nejvhodnější nám připadá recyklace starých a dále nevyužitelných materiálů či výrobků. Přišla nám důležitá i možnost reprodukovatelnosti, aby se útulna mohla zároveň stát určitým symbolem," říká autor návrhu Jakub Kochman.      

Autor: 
TOMÁŠ PLECHÁČ
Zdroj: 
5plus2