Datum zveřejnění: 
1. 2. 2019

Spor o budoucnost Hadích lázních v Teplicích, které řadu let chátrají, se zdá být částečně zažehnán. Známý developer a majitel budovy Jaroslav Třešňák, se sešel se zástupci města, statiky a památkáři. Společně objekt prošli a mluvili o tom, jak ho zachránit. K plánovanému cíli ale mají stále daleko.

„Všichni se seznámili se současným stavem Hadích lázní a já jsem doporučil, aby se dotčené strany sešly u kulatého stolu a pokusily se najít řešení pro budoucnost stavby z hlediska památkové ochrany i budoucího využití,“ řekl po schůzce primátor Teplic Hynek Hanza (ODS).

„Věřím, že se podařilo prolomit ledy a obě protistrany nyní zasednou k jednacímu stolu,“ dodal primátor.

Zatímco v minulosti Třešňák zástupce města do budovy nepustil, za což od stavebního úřadu dostal několikatisícovou pokutu za nesoučinnost, tentokrát se jednání neslo v pozitivním duchu a podnikatel na něm představil smělé plány.

Do obnovy lázní, z kterých chce udělat léčebnu až pro dvě stě dětí s pohybovými poruchami, chce investovat 200 milionů korun.

„Dům bude stát maximálně padesát až sedmdesát milionů a na dalších 130 milionů vyjdou nové technologie. Pod objektem je pramen, který by mohly lázně čerpat, a je napojen i na hlavní rozvod lázeňských pramenů,“ řekl novinářům.

Protože se však budova nachází na nejnižším místě Teplic a je značně podmáčená, chtěla by ji firma JTH Holding rozebrat a zvednout o metr a půl, aby stavba nebyla pod úrovní hlavní silnice.

Památkáři už odmítli čtyři návrhy

To se ale nelíbí památkářům, kteří už v minulosti odmítli celkem čtyři návrhy na rekonstrukci Hadích lázní.

„Vlastník objektu předložil několik variant přestavby či rekonstrukce objektu. Je však nutné uvést, že všechny varianty vycházely z předpokladu, že se současná stavba odstraní a v uvolněném prostoru bude postavena stavba nová,“ uvedl před jednáním Petr Hrubý, ředitel Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem.

„Tato stavba (volná kopie stavby původní) by byla umístěna výše a posunuta směrem do přilehlého parku. Zároveň by k ní byla přistavěna moderní přístavba, aby byla navýšena kapacita objektu. Tyto varianty byly ze strany NPÚ odmítnuty výhradně z toho důvodu, že by současná stavba – kulturní památka – zanikla,“ dodal Hrubý.

Architekt Sedláček odmítá, že chtěl budovu přesouvat

Podle architekta Petra Sedláčka z ateliéru MISe, který novou podobu budovy navrhuje od roku 2009, ale jen jedna studie počítala s přesunutím. „Odmítám výklad, že jsme od počátku pracovali s variantou, že budovu chceme někam přesouvat,“ podotkl architekt.

„Všechny varianty, které jsme předkládali, s výjimkou jedné, byly řešeny na původním místě jako rekonstrukce stávajícího objektu. Dokonce i ta poslední z roku 2017 je řešena tak, že stávající dům zůstává na místě a k němu je něco přistavěno,“ řekl Sedláček.

I on doufá, že už firma s památkáři najde společnou řeč.

„Uvědomuji si, že památková péče postupuje striktně podle zákona a chrání objekt, který je kulturní památkou. Kdybych byl památkářem a viděl jen tuto výseč, tak bych to možná chápal. Ale já jako Tepličák vidím i to, že tady mohly být lázně, v kterých se lidé mohli léčit,“ doplnil.

Lázně jsou v dezolátním stavu

Schůzky v Hadích lázních se zúčastnil i odborný asistent Experimentálního centra ČVUT Jan Zatloukal, který v minulosti na objekt zpracoval statický posudek.

Podle něj jsou lázně v dezolátním stavu a nejlepším způsobem, jak sanovat masivně napadené konstrukce, je jejich výměna.

„Když konstrukce nasákne solí z minerálního pramene, tak v podstatě není v lidských silách ji z ní dostat. Technicky to možné je, ale trvá obdobnou dobu, jakou se to dostávalo dovnitř. A v tomto případě se sůl dovnitř dostávala 200 let,“ upozornil Zatloukal.

 

Autor: 
Pavel Přibyl
Zdroj: 
usti.iDNES.cz