Datum zveřejnění: 
31. 1. 2019

Fakulta strojní Českého vysokého učení technického měla den otevřených dveří a při té příležitosti otevřela i dveře svých laboratoří. Uchazeči o studium tak mohli vidět například aerodynamický tunel, formuli vyvinutou studenty nebo ty nejmodernější 3D tiskárny.

Jaké je studium na Fakultě strojní ČVUT, jaké jsou podmínky studia a jak vypadají jednotlivé laboratoře fakulty, se mohli přesvědčit uchazeči na dni otevřených dveří.

"Samozřejmě, kromě té klasické strojařiny, kterou si asi každý dokáže představit, to jsou auta, letadla, obráběcí stroje, tvářecí stroje, ocelárny a podobně, pod strojařinu dnes patří profesní inženýrství, což jsou ty tzv. chemické stroje, potravinářské stroje, třeba i biomechanika. Potom samozřejmě mezioborová studia, jako je mechatronik, spojení mechaniky s elektrotechnikou, informatikou," řekl Jan Řezníček, proděkan pro pedagogickou činnost FV ČVUT. 

S kamerou jsme navštívili např. laboratoř kardiovaskulární biomechaniky. Ta se zabývá třeba vývojem umělé cévy.

"Ti lékaři mají nějaké problémy, které chtějí řešit. K tomu nastupuje ta mechanika a řeší mechanické problémy. Třeba u těch cév je to poddajnost, jsou to kompozitní materiály, vliv jednotlivých složek na celkovou odezvu materiálu po té mechanické stránce. Když se toto odladí, poté souběžně s tím běží biologické testy, odbourávání těch materiálů, zda nejsou pro tělo škodlivé, toxické a podobně. Takže je to taková spolupráce, kdy my nasloucháme lékařům a oni potom naslouchají nám," řekl Hynek Chlup, vedoucí laboratoře. 

Zavítali jsme i do dílny, kde studenti vyvíjejí formuli. Vůz musí studenti během jednoho roku zkonstruovat a otestovat a následně s ním vyrážejí na závody.

"Člověk se na tom nejvíce naučí tu komplexnost té výroby a návrhu celkově. Člověk má nějaký svůj díl na tom autě, který si projde od úplně prvotního návrhu, výpočtů, až po vlastní konstrukci a montáž na to auto. Má potom mnohem komplexnější znalosti do praxe," řekl Otakar Volek, student ČVUT. 

Strojařina nikdy nemůže být lehkým studiem, nicméně Fakulta strojní tady v Praze asi 4 nebo 5 let zpátky přestala kopírovat demografickou křivku a začala navyšovat počty studentů, i když by měly klesat," řekl Jan Řezníček. 

Laboratoře Fakulty strojní jsou navíc plné moderních technologií díky evropským grantům. Žáci tak mají možnost pracovat na nejlepších přístrojích, které jsou momentálně k dispozici.

Autor: 
Lukáš Kubát
Zdroj: 
prahatv.eu