Datum zveřejnění: 
30. 1. 2019

Zástupci pracovišť, která vyučují automatizaci, kybernetiku a informatiku na strojních fakultách technických vysokých škol a na univerzitách v České a Slovenské republice, se sešli na tradičním setkání PRINCIPIA CYBERNETICA v brněnském Ústavu automatizace a informatiky Fakulty strojního inženýrství. Letošní, v pořadí již 41. setkání proběhlo ve dnech 5.–7. září 2018. Zúčastnilo se ho 74 návštěvníků z 19 vysokých škol.

V odborné části prvního dne jednání zazněla vystoupení zástupců všech zúčastněných vysokoškolských pracovišť, ve kterých přednášející informovali účastníky srazu o novinkách ve vybavení laboratoří, o modernizaci obsahu a organizaci výuky i o jiných významných událostech na svých pracovištích.
Navazující odpolední část setkání napověděla, že letošní kongres probíhá v roce, v němž si celý svět připomíná 70. výročí založení kybernetiky. V roce 1948 totiž vyšla publikace amerického profesora Norberta Wienera "Kybernetika aneb řízení a sdělování v živých organismech a ve strojích". Úvodní přednášku "Kyberfyzikální systémy a Průmysl 4.0" přednesl pracovník Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT Ing. Václav Jirkovský, Ph. D. Přednáška se týkala aktuálního vymezení pojmu CPS (Cyber-Physical System) a obsahu CPS, významu a postavení CPS v konceptu Průmysl 4.0 a byla doplněna uvedením ukázek vybraných CPS a přehledem současných aktuálních směrů výzkumu v oblasti CPS. V přednášce poukázal Ing. Jirkovský na význam kybernetiky v současnosti a na pokrok v kybernetice ve srovnání s dobou jejího vzniku před 70 lety.
Následující přednášky zástupců automatizačních firem SMC, B+R, ABB a Universal Robots pak ukázaly praktické užití kyberfyzikálních systémů a jejich komponent, které firmy realizovaly a nabízejí je svým zákazníkům pro využití v praxi.
Druhý den konference byl využit k jednání o problematice výuky automatizace na vysokých školách a řešil otázky výchovy odborníků, kteří by byli schopni kvalifikovaně a efektivně zvládnout návrh a realizaci systémů pro digitální výrobu v současných podmínkách a naplnit tak cíle Průmyslu 4. 0. Jednalo se zejména o pokročilých oblastech automatizace, jako je využívání kooperativních, mobilních a servisních robotů, návrh a využívání prostředků umělé inteligence, zavádění internetu věcí, nasazování pokročilých algoritmů regulace – adaptivní, optimální a prediktivní regulace, big data, mobilní aplikace, informační bezpečnost atd. Dostatek kvalitních odborníků schopných navrhovat a realizovat potřebné kyberfyzikální systémy, které by odpovídaly požadavkům a principům 4. průmyslové revoluce, je dnes považován za jeden z klíčových faktorů úspěchu konceptu Průmysl 4. 0.
Ústav automatizace a informatiky Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně informoval účastníky konference o cílech, obsahu a způsobu výuky nově zavedeného celofakultního výběrového předmětu "Průmysl 4.0", jehož výuku ústav zajišťuje ve spolupráci s předními automatizačními firmami, které působí v ČR.      

Zdroj: 
Control engieneering Česko