Datum zveřejnění: 
29. 1. 2019

Světoznámá architektka Eva Jiřičná a americký profesor strojního inženýrství Nejat Olgac převezmou dnes v Praze čestný titul Doktor honoris causa. Na slavnostním zasedání v Betlémské kapli jim ocenění udělí České vysoké učení technické (ČVUT). Jiřičná je absolventkou této vysoké školy, Olgac s ČVUT spolupracoval a přednášel na něm.

Architektce a profesorce Jiřičné se ČVUT rozhodla udělit čestný titul jako výraz úcty k její celoživotní tvorbě a mnohaleté pedagogické činnosti v oblasti architektury. "S velkým zájmem studentů se setkaly i přednášky, které přednesla na ČVUT," dodala škola.

Profesor strojního inženýrství na Connecticutské univerzitě Nejat Olgac dostane titul za přínos pro rozvoj automatického řízení mechanických systémů, výrobních strojů a robotů ve spolupráci s ČVUT. Škola rovněž oceňuje Olgacův přínos pro kvalitní výuku a akademický výzkum. Olgac přednášel na strojní fakultě ČVUT a často zval pracovníky i studenty do USA.

Eva Jiřičná vystudovala architekturu na ČVUT v roce 1962 a dále pokračovala v postgraduálním studiu architektury na Akademii výtvarných umění. Od roku 1968 působí v zahraničí, především v Británii. Mezi její významné realizace patří autobusový terminál Canada Water v Londýně či vstup a recepce rovněž londýnského Victoria & Albert Museum. V Česku byla podle jejího návrhu postavena například oranžerie na Pražském hradě.

Nejat Olgac je uznávaný vědec v oblasti dynamických systémů s dopravním zpožděním. Na Connecticutské univerzitě vybudoval laboratoř robotiky a výrobních strojů ALARM. Zabýval se výzkumem optimálního řízení robotů, spojeným s praktickou aplikací energetické úspornosti podmořských robotů při záchranných operacích.

Zdroj: 
ČTK