Datum zveřejnění: 
28. 1. 2019

Automatizace a robotizace. To jsou velká témata, která nyní řeší celá řada firem. Některé činnosti, které dosud dělali lidé, přejímají ve firmách roboti. Mnoho společností investuje do automatických robotických pracovišť, celá řada dalších se na to chystá.

Se změnami, které s sebou robotizace přináší, se pozvolna začíná měnit poptávka po zaměstnancích. Tam, kde dosud pracovali lidé, nacházejí místo stroje. Ale i ty potřebují lidskou spolupráci, údržbu nebo změny nastavení. Dá se tak očekávat, že poroste poptávka po kvalifikovaných a technicky vzdělaných pracovnících, po těch, kteří budou umět roboty ovládat, programovat, opravovat, udržovat a seřizovat.
Robotizací se zabývá například firma K2machine, která sídlí ve Starém Hradišti nedaleko Pardubic. "Zabýváme se aplikací robotických systémů v různých oblastech průmyslové automatizace. Námi aplikované robotické systémy se snadno obsluhují a nabízejí klientům maximální flexibilitu. Robotické systémy zvyšují efektivitu výroby. Jsme schopni integrovat roboty firem ABB, KUKA, FANUC a OMRON," informuje firma.
Další společností, která se robotizaci věnuje, je JHV Engineering. "Vyvíjíme a vyrábíme robotická pracoviště přesně podle potřeb a v duchu Průmyslu 4.0. Pokud hledáte marně zaměstnance do vaší výroby, pak jsou tyto stroje ideálním řešením a náš tým vám navrhne nejefektivnější řešení," sděluje společnost. Ta se věnuje třeba vývoji a výrobě kooperativních robotů. Tyto stroje jsou ideální jako jednoduchá náhrada operátora do stávajícího výrobního procesu. Bez minimálních požadavků na úpravu stávajícího stroje nebo zařízení mohou firmy zvýšit efektivitu výroby. Další kategorií jsou montážní buňky, svařovací robotické buňky, měřicí a kontrolní buňky či autonomní roboti.
Autonomní roboti uvezou až 130 kilogramů, denně najezdí i desítky kilometrů, a to bez potřeby úprav pracoviště či závodu. Tyto plně autonomní vozíky nepotřebují navádění pomocí indukční smyčky či magnetického pruhu. Sami cestou rozpoznávají pevné i pohyblivé překážky a uzpůsobují tomu svoji trasu. Čím dál tím více provozů ze všech odvětví, od potravinářství po automobilový průmysl, se automatizuje, roboti jsou používáni na čím dál tím více činností. Automatizace už dávno pronikla k montážním linkám, kde vykonává rutinní činnost s přesností a rychlostí, jaké by člověk nikdy nedosáhl.
Někteří vizionáři předpovídají, že za nějakých deset patnáct let budeme dokonce do zdravotnických ordinací chodit ne k doktorům, ale k robotům, kteří provedou základní diagnostiku. "Velice lákavá je vize robotů jako osobních asistentů, sluhů v domácnosti, pomocníků při nakupování a podobně," říká vědecký ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze profesor Vladimír Mařík. A pokračuje: "Představujeme si roboty jako bytosti, které umějí rychle rozpoznat situaci, adekvátně reagovat, a to nejen na úrovni mentálního rozhodování, ale i na úrovni motorických pohybů a řečové komunikace. A mají podobu člověka a jejich chování aspoň částečně vykazuje sociální a emoční prvky." K tomu však vede dlouhá cesta.
V příštích patnácti až dvaceti letech se dá očekávat zásadní změna v celkovém přístupu k výrobě, kterou někteří nazývají čtvrtou průmyslovou revolucí. Roboti se využívají hlavně tam, kde je práce opakující se a pro člověka mnohdy fyzicky příliš náročná. Stále to však jsou jenom stroje. Takové, které provádějí pouze činnost, kterou jim naprogramuje člověk.
Robotizace a automatizace výroby většinou slibují návratnost investice v horizontu několika let. Práce může probíhat nepřetržitě, rychle, stroje se neunaví, nepotřebují přestávky.
Podíl robotů neustále roste. Jedním z hlavních motivů je obecně snížení nákladů na výrobu a také fakt, že pro určité specifické činnosti nemohou najít správné zaměstnance. Automatizace výroby přináší na pracovní trh změnu. Počty manuálně pracujících, dělníků u pásu a montérů se budou snižovat. Na druhou stranu téměř raketově poroste poptávka po kvalifikovaných a technicky vzdělaných pracovnících, po těch, kteří budou umět roboty ovládat, programovat, opravovat, udržovat a seřizovat. Dělníci však ani zdaleka nezmizí z firem úplně. Vždy budou existovat činnosti, a není jich málo, které se bez šikovných rukou lidí neobejdou.       

Autor: 
Zuzana Zlinská
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes