Datum zveřejnění: 
28. 1. 2019

Na Hlávkově mostě začaly zatěžovací dynamické zkoušky. Ty jsou součástí kompletní diagnostiky mostu, která určí rozsah potřebné rekonstrukce. Aby nebyla narušena plynulost provozu, budou se práce provádět pouze v nočních hodinách.

"Zkoušky se dělají za plného provozu, jenom dojde na jedné části chodníku k omezení chodců, kteří budou moci použít chodník na druhé straně mostu," řekl Petr Smolka, ředitel TSK hl. m. Prahy.

Diagnostika probíhá za pomocí budiče kmitů, který vysílá vibrace. Ty následně zaznamenávají odezvu mostu.

"My se musíme dostat přes vibrace, které způsobují auta, která po tom mostě projíždějí, protože požadavek TSK byl, aby se ta zkouška dělala za provozu. Jde to, ale musíme udělat taková opatření, aby ten náš vybuzený signál byl větší, než zatížení, které udělají auta, abychom to z toho viděli, ale zároveň nesmí být tak velký, abychom tomu mostu ublížili, takže my v reálném čase posuzujeme velikost té dynamické síly, aby nám s tím mostem nehýbala více, než potřebujeme," řekl Ludvík Hegrlík, zástupce firmy Inset.

Diagnostické práce probíhají na Hlávkově mostu už od září roku 2018 a získaná data jsou předána do Kloknerova ústavu, kde se zpracovává celková analýza stavu mostu.

"Materiálové složení, korozní stav, statické chování jak výpočtovými analýzami, tak třeba těmito zatěžovacími zkouškami - je ohromná škála činností. Odebírají se vzorky, dělají se prohlídky v laboratoři, zkouší se materiály, chemické analýzy a tak dále," řekl Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT.

Dynamické zkoušky budou na Hlávkově mostě probíhat až do pátku 1. února. Výsledky všech diagnostických prací budou známy do konce června. 

Autor: 
Jaroslav Šetlík
Zdroj: 
prahatv.eu