Datum zveřejnění: 
28. 1. 2019

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Za necelou půlhodinu začnou dynamické zkoušky na Hlávkově mostě v Praze, které potrvají až do pátku. Testy provoz nepřeruší, dojde pouze k uzavření jednoho z chodníků. A podrobnosti teď připojí Barbora Měkotová. Barboro, kdy by se most měl začít opravovat a jak rozsáhlá to bude rekonstrukce?

Barbora MĚKOTOVÁ, redaktorka ČT
Jak velké budou opravy a jestli bude nutné některé části bourat, v tuto chvíli jasné není. Ukáží to až výsledky celkové diagnostiky, která skončí v červnu. Co ale jasné je, je to, že most je ve špatném stavu, tedy na čísle 5 z celkové 7stupňové hodnotící škály, přičemž číslo 7 už označuje havarijní stav. Opravovat by se mělo v roce 2020. Rekonstrukci ale musí nejdříve také schválit památkáři. Protože od roku 1958 je most památkově chráněný. Ty dnešní zkoušky jsou další fází celkové diagnostiky, která začala před 2 lety. Plánují se ještě, plánuje se ještě statické měření, kdy na most najede několik naplněných kamionů. K těm následujícím třídenním zkouškám je zapotřebí jen jedno speciální auto a několik namontovaných sond. A jak to konkrétně bude probíhat? Ukáže následující reportáž.

Martin TYBUREC, redaktor
Technik na oblouk Hlávkova mostu připevňuje držák pro jeden z dvaceti snímačů kmitání.

Martin KREJCAR, specialista diagnostiky stavebních konstrukcí, technický poradce ředitele, INSET
Měříme deformaci té konstrukce, dostáváme vlastně prostorovou odezvu té konstrukce.

Martin TYBUREC, redaktor
Tu během zkoušek rozvibruje zařízení, které bude v noci pracovat nahoře na mostě.

Martin KREJCAR, specialista diagnostiky stavebních konstrukcí, technický poradce ředitele, INSET
Přibližně do těchto míst na chodníku položíme budič kmitů, což je vlastně hydraulický válec, který posouvá závažími a pohyb těch závaží vytváří vlastně dynamické buzení.

Jiří KOLÍSKO, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT
Úlohou je zjistit, jakou tu dopravu je ten most schopen převádět. No a pakliže se ukáže, že je potřeba nějaký zásah, tak nelze vyloučit, že třeba část té mostní konstrukce bude potřeba buďto zbourat nebo zesílit.

Martin TYBUREC, redaktor
Dynamické zkoušky této části Hlávkova mostu skončí v pátek brzy ráno. Testování každého z těchto 4 oblouků totiž zabere celou noc. Martin Tyburec, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1