Datum zveřejnění: 
28. 1. 2019

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
A stále posloucháte Český rozhlas Plus. Pražská vila Bertramka spojená s pobyty Wolfganga Amadea Mozarta se stala národní kulturní památkou. Rozhodla o tom vláda a na Twitteru o tom informoval ministr kultury Antonín Staněk. Jde o nejvyšší možnou formu ochrany státu, která státu dává větší slovo ve vztahu k majiteli objektu, majitelem Bertramky je Mozartova obec, která si areál vysoudila na městské části Praha 5. Soud po 18 letech sporu v roce 2009 rozhodl v její prospěch s tím, že v roce 86 stát Bertramku převzal pod nátlakem tehdejšímu režimu. Od roku 2016 je budova Bertramky v rekonstrukci, a tedy zavřena pro veřejnost. Naším hostem je teď profesor Mikuláš Hulec, vedoucí katedry architektury Stavební fakulty ČVUT, který v roce 2017 podával žádost o uznání Bertramky jako kulturní památky. Dobrý den.

Mikuláš HULEC, vedoucí katedry architektury, Fakulta stavební ČVUT
Dobrý den.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
Pane profesore, co si od větší státní ochrany pro Bertramku slibujete?

Mikuláš HULEC, vedoucí katedry architektury, Fakulta stavební ČVUT
Je, tady je asi třeba Bertramku trochu zařadit do souvislostí. My jako Praha, vlastně jako jediné město v Evropě a tím pádem i na světě máme 2 významné památky spojené přímo s životem Wolfganga Amadea Mozarta a to je hlavně Stavovské divadlo a potom Bertramka. A například Salzburg, ten má "jenom" rodný byt, malé muzeum Mozartovo, ale vybudoval z této tradice vlastně jeden z největších hudebních festivalů na světě. Ale u nás to jaksi nefunguje. A Bertramka bohužel už mnoho let leží ladem a nemá žádný obsah a ta nejvyšší památková ochrana by přece jenom mohla tady v tom pomoci.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
No a jak tedy? Jaké části Bertramky třeba potřebují nejrychlejší opravu a tam by to pomohlo je urychlit?

Mikuláš HULEC, vedoucí katedry architektury, Fakulta stavební ČVUT
Tam je například rozpadlé vstupní schodiště, jsou tam i další objekty v areálu Bertramky, například stodola, ve které by mohla vzniknout třeba překrásná scéna a tou prorůstají kořeny stromů. Celá ta usedlost je neudržovaná. Já jsem ji bohužel mnoho let neviděl, protože je nepřístupná. Mozartova obec ji drží zavřenou a byl jsem tam naposledy někdy před 10 lety ještě nedávno před tím, než jsme podávali ten návrh na to, aby byla zapsaná jako národní kulturní památka. A prostě potřebuje pomoc a potřebuje také využití. Ono se říká, že památka bez využití vždycky chátrá a Bertramka už využití mnoho let nemá.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
A vy si dovedete představit to, co si slibuje teď od toho nového statusu Bertramky jako národní kulturní památky ministr Staněk, to jest součinnost těch obou účastníků soudního sporu Mozartovy obce a Prahy 5?

Mikuláš HULEC, vedoucí katedry architektury, Fakulta stavební ČVUT
Upřímně řečeno nedovedu, protože já vím o tom a jako mohu dosvědčit, že jak hlavní město Praha, tak městská část Praha 5 opakovaně Mozartově obci nabízela finanční pomoc a podporu, ale úplně jim to přinesla na stříbrném podnose. Ale Mozartova obec nikdy nepodala ani žádost o peníze. A navíc už někdy v roce 2013 nebo 14 my ještě s kolegou architektem a pražským hudebníkem Danielem Špičkou jsme v rámci našeho centra pro ochranu a restaurování architektury sehnali příslib od významné americké nadace, že by zafinancovala projekt a potom následnou postupnou obnovu Bertramky a to nebylo žádné plácnutí do vody, to byl sponzor, který už před tím nám věnoval skoro 20 milionů na restaurování jiných významných památek českých. A bohužel když zjistil, jak se jedná s Mozartovou obcí, tak z toho vycouval. Takže ty šance tady byly, ale zůstaly zcela nevyužity.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
No a to, že stát má možnost třeba udělování vyšších pokut, má jako větší páky, to, že může mít v případě větších problémů předkupní právo, to nepomůže urychlit věc, urychlit rekonstrukci, urychlit domluvy?

Mikuláš HULEC, vedoucí katedry architektury, Fakulta stavební ČVUT
Já si myslím, že by mohlo, a doufám, že stát ty svoje páky využije. Já jsem hrozně rád, že vlastně ministerstvo kultury a vláda nám dala zapravdu, že Bertramka si zaslouží tady ten nejvyšší stupeň ochrany. A myslím, že strašně důležité je i to, že prostě není možné, aby Bertramku například někdo jen tak prodal, což by se teoreticky taky mohlo stát. Tak to by teď mělo už tím předkupním právem být zajištěno. Ale jak rychle se do ní vrátí život, to si vůbec netroufám odhadnout. To se mě ptáte na moc, nejsem vědma.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
Mikuláš Hulec, vedoucí katedry architektury Stavební fakulty ČVUT, který podával žádost o uznání Bertramky jako kulturní památky. Děkuju vám za rozhovor. Na shledanou.

Mikuláš HULEC, vedoucí katedry architektury, Fakulta stavební ČVUT
Já vám také děkuju, na shledanou.      

Zdroj: 
ČRo Plus