Datum zveřejnění: 
26. 1. 2019

Rok od chvíle, kdy budoucí architekti z pražské ČVUT vyrobili pro Krkonoše originální lávky, mají hotovou další zakázku. Tentokrát se Správou Krkonošského národního parku (KRNAP) vymysleli a postavili šest horských útulen – boudiček, v nichž se turisté mohou schovat ve špatném počasí. Nyní jsou vystaveny před fakultou architektury v Dejvicích. Na Klínovou cestu, pod Dvoračky, k Bílému Labi nebo na Rýchory se přesunou, jakmile to dovolí počasí. Studenti architektury použili dřevo, sklolaminát i ocel. Dnes je v Krkonoších okolo dvaceti nouzových příbytků.
Autoři se inspirovali místy, kde budou stát, krkonošskou přírodou a také turistickým vybavením. Dvě dřevěné boudy vypadají jako stan a posed, oplechovaná útulna připomíná kámen. "Nepravidelný, ale kompaktní tvar vyvolává pocit bezpečí, světlé dřevo v interiéru kontrastuje s plechovým opláštěním a špatným počasím. Fasáda z falcovaného plechu odolá horským podmínkám, díky zvolenému materiálu bude stárnout a měnit svůj vzhled stejně, jako kámen porůstá mechem," popisuje autorka návrhu Julie Kopecká, která se inspirovala reliéfem krkonošských svahů a vodopádem na Bílém Labi.
Na turistickou cestu mezi Horním Maršovem a Žacléřem bude dohlížet útulna Oko vyrobená z dřevěných trámů. Její poznávací značkou je polokulovité střešní okno z tvarovaného plexiskla. Nabídne také pohled na východní Krkonoše z výšky.
Ze šesti návrhů se vymyká industriální útulna ze starého ocelového sila, na jaře se přesune na Sluneční stráň. Válec zapuštěný do země stojící výsypkou vzhůru nápadně připomíná vesmírnou sondu. Jediným prvkem uvnitř je masivní dřevěná lavice po celém vnitřním obvodu.
"Zvažovali jsme různé možnosti výroby, ale nejvhodnější nám připadá recyklace starých a dále nevyužitelných materiálů nebo výrobků. Přišla nám důležitá také možnost reprodukovatelnosti, aby se útulna mohla zároveň stát určitým symbolem," říká autor návrhu Jakub Kochman.

Bouda jako skládačka

Konstrukce Jengy je sestavená ze sedmi shodných dřevěných modulů, které zároveň utvářejí interiér. Fasádu architekti navrhli z vlnitého průsvitného sklolaminátu. Stavba se dá snadno demontovat a přemístit, problémem není ani vyměnit poškozený díl.
"Útulna je navržena jako skládačka tak, aby jednotlivé části mohly být sestaveny v chráněném prostředí truhlářské dílny a potom bez větších potíží přepraveny na místo," uvádějí autoři z ateliéru Seho a Světlík. Jejich stavba se objeví na křižovatce turistických, běžkařských a cyklistických cest pod Dvoračkami v západních Krkonoších. Už loni v říjnu vedoucí ateliérů a zástupci správy národního parku vybrali z 29 studentských návrhů šest útulen. Celý podzimní semestr na přístřešcích pro turisty pracovalo šest týmů vysokoškoláků. Jedinými omezeními byla zastavěná plocha do 16 čtverečných metrů a cena, stavba nesměla překročit 60 tisíc korun.
Útulny na některých místech nahradí stávající přístřešky, jinde vyrostou na zelené louce. Vznikaly přímo na míru konkrétního místa.
"Objekty jsou připravené, umístíme je do Krkonoš, jakmile sleze sníh. Přijdou na významnější křižovatky cest, kde útulny buď nebyly, nebo tam stojí, ale už dosloužily," vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Část nákladů zaplatí správa parku, část sponzoři, které sehnali studenti.
Podle Drahného v současnosti je v Krkonoších na dvě desítky přístřešků pro turisty, o které se pracovníci národního parku starají. Vznikly už v 90. letech. Jsou na Cestníku, Krakonošově snídani nebo na rozcestí U Čtyř pánů. "Umísťujeme je do nižších partií, kde mají turisté potřebu nouzového přístřešku a nic jiného v okolí není. Třeba u Sněžky to není potřeba, protože v okolí stojí několik horských bud," podotýká mluvčí. Příbytky nejsou určeny k přespání, ale pouze k úkrytu před nepříznivým počasím.

Potok překlenula zatím jedna lávka

Útulny jsou už druhým projektem studentů pražské ČVUT a Správy KRNAP. Budoucí architekti z ateliérů Hlaváček, Kordovský, MáMA, Seho a Zavřelna vloni vyrobili pro horské stezky pět originálních lávek jako náhradu za dosluhující.
"Předchozí spolupráce na lávkách přes některé krkonošské potoky se osvědčila, a proto jsme se rozhodli spolupracovat i na útulnách," tvrdí ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.
Z pěti lávek, které vysokoškoláci vyrobili, je v terénu zatím pouze jediná. Překlenula Medvědí potok nad Špindlerovým Mlýnem. Pro instalaci zbylých čtyř se správě parku vloni nepovedlo získat dodavatele. Určeny jsou pro Rennerův potok v Malé Úpě a pro Čistou poblíž Hrnčířské boudy.
"Lávky jsou ve Svobodě nad Úpou a čekáme, až seženeme firmy, které je budou schopné instalovat. V loňském roce se je kvůli situaci na trhu práce nepodařilo zajistit," sděluje Radek Drahný.       
 

Autor: 
Tomáš Plecháč
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes