Datum zveřejnění: 
26. 1. 2019

Václav MÜLLER, moderátor
Čeští vědci v rámci lavinového výzkumu zjistili, že vzduchová kapsa před obličejem přežití člověka ve sněhu, výrazně neprodlouží. Na experimentu spolupracovala Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, Fakulta tělesné výchovy a sportu a také Armáda. Tým vyloučil, že by vzduchová kapsa poskytovala víc kyslíku, jak se desítky roků traduje. Vedoucí týmu vědců, Karel Roubík z ČVUT Českému rozhlasu popsal, že nejdůležitější je mít volné dýchací cesty.

Karel ROUBÍK, prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D., ČVUT
Sama od sebe ta kapsa nepřináší nějaký vzduch, který by měl ten zasypaný člověk navíc. To určitě není tak, jak se myslelo, že tam obsahuje vzduch, ze kterého by mohl ten člověk čerpat kyslík a tím pádem vydržet déle. Podmínkou je, aby ten člověk, který je zasypaný měl opravdu průchozí dýchací cesty, nesmí je mít úplně zasypané sněhem, protože to už je stav, který určitě neprodýchne.

Václav MÜLLER, moderátor
Horská záchranná služba lavinový výzkum vítá, protože podle ní podobných odborných prací vzniká málo. Podle aktuálního doporučení záchranářů, by si měl lavinou stržený člověk během pádu, chránit rukama obličej a hrudník, právě, aby si udržel volné dýchací cesty. Jde o takzvanou boxerskou pozici. Horští záchranáři také říkají, že turisté, kteří vstupují do rizikových míst, mají s sebou mít nejméně 3 věci - lopatu, lavinovou sondu a vyhledávač.      

Zdroj: 
Regina DAB Praha