Datum zveřejnění: 
24. 1. 2019

Na konci minulého roku se v prostorách Českého vysokého učení technického uskutečnilo finále české verze hackerské soutěže Capture the Flag challenge – CTF Prague 2017.

Záštitu nad českou verzí tohoto populárního klání, které je známé také jako Raimund Genes’ cup, převzal rektor ČVUT, profesor Petr Konvalinka. Pořadatelem této ojedinělé akce byla společností Trend Micro.

Nejvyšší příčku, a tedy i hlavní cenu v podobě týdenní stáže ve výzkumném centru Trend Micro v kanadském Torontu, získal smíšený tým Fakulty informačních technologií ČVUT a Masarykovy univerzity soutěžící pod přezdívkou VztekOverflow. Konkurence byla velmi kvalitní a finále se zúčastnilo deset týmů vzešlých z náročné kvalifikace, která proběhla o měsíc dříve.

Během finále se museli soutěžící vypořádat s více než dvěma desítkami úkolů zaměřených na problematiku počítačové bezpečnosti. Čekalo je například hledání zranitelností, vedení útoků na informační architekturu i reagování na takové útoky nebo zajištění ochrany IT prvků. A stranou nezůstaly ani programátorské dovednosti.

Za vysokou kvalitou finálového klání stál i samotný mechanismus soutěže, který byl založený na hledání efektivních cest k řešení předložených problémů a nikoli na vzájemných soubojích. Vítězný VztekOverflow se do vedení soutěže dostal v samotném závěru, a nakonec zvítězil s náskokem sedmi bodů (celkem jich získal 35) před druhým SoloOps.

„Od nápadu uspořádat v České republice soutěž CTF až k výběru z nejlepších týmů uplynulo pouhých šest měsíců,“ řekl Jiří Gogela, vedoucí české pobočky Trend Micro Tipping Point, která je součástí společnosti Trend Micro. „Celý průběh jednoznačně potvrdil, jak talentované lidi v naší maličké zemi máme. A právě tato soutěž nám umožňuje vytvářet vzájemné kontakty a pomáhat s budováním komunity odborníků zaměřených na kybernetickou bezpečnost.“

S ohledem na úspěch CTF Prague 2017 bude společnost Trend Micro usilovat o to, aby se česká verze soutěže konala pravidelně a stala se každoroční záležitostí přitahující pozornost účastníků i široké odborné veřejnosti.

„Je skvělé, že se nám tuto akci podařilo přesunout i k nám do České republiky a o to víc si vážíme podpory od ČVUT už v prvním ročníku,“ uvedl Jiří Gogela. „Jsem si jistý, že pro účastníky byla soutěž ideálním prostředkem pro rozšíření již tak vysokých znalostí, které úspěšně využijí ve své další profesionální kariéře. Věřím také, že jsme byli u zrodu nové tradice, o které v budoucnu ještě mnohé uslyšíme.“

Zdroj: 
ictsecurity.cz