Datum zveřejnění: 
23. 1. 2019

Před nepříznivým počasím se turisté v Krkonoších budou moci schovat v nových útulnách, které navrhli a vlastnoručně smontovali studenti architektury ČVUT. Šest příbytků pro pocestné je výsledkem projektu, který má mladé architekty přiblížit reálné stavební práci. Do Krkonoš se útulny přemístí na jaře, do té doby budou vystavené před budovou Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích.

Po úspěšné spolupráci v loňském roce, kdy studenti vyrobili do Krkonoš lávky, jim Správa KRNAP svěřila návrhy a realizaci šesti útulen. Týmy studentů nouzové budky samy stavěly podle vlastních návrhů na prostranství před budovou fakulty od poloviny prosince. „Myslím, že je strašně důležité, že studenti mají možnost realizovat to, co sami navrhnou, a že to je ojedinělá příležitost. Stejně důležité je, že projekty, které sami navrhnou, nebudou potom rozebrány na dřevo, ale že budou sloužit,“ uvedl děkan fakulty architektury ČVUT Ladislav Lábus. Přiblížit studenty reálné práci „rukama“ byl jeden z hlavních cílů projektu, který financoval KRNAP.

Nouzové přístřešky pro turisty slouží v horách na křížení pěších tras, není jich ale dost a některé již dosluhují. Dvě útulny nahradí stávající ve špatném technickém stavu a další čtyři se objeví na nově vytipovaných místech. Inspirací k originálním řešením byla studentům místa, na kterých budou útulny stát, výhledy na hřebeny Krkonoš nebo běžné turistické vybavení, jako je stan. Návrhy musí obstát v náročných klimatických podmínkách a jejich konstrukce by měla fungovat na principu stavebnice, aby je mohli v Krkonoších používat opakovaně. Většina návrhů je jednopatrová, dva z šesti týmů dokonce uznaly za vhodné v boudě navrhnout a postavit patro, aby se do nich vešlo více nocležníků.

 

Autor: 
Anna Silná
Zdroj: 
pozitivni-zpravy.cz