Datum zveřejnění: 
23. 1. 2019

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
Počet mostů ve špatném až havarijním stavu v Česku stoupá. Podepisuje se na tom počasí doprava, ale také to, že jsou teď více kontrolovány.

Reynolds KORANTENG, moderátor
Problém se nevyhýbá ani Praze. Zatímco v lednu loňského roku tady bylo v kritickém stavu zhruba 20 mostů, letos jich Technická správa komunikací eviduje více než 40.

Linda NGUYENOVÁ, redaktorka
Díry, rezavé železo, odpadlé kusy zdiva. Ze skoro 18 000 mostních konstrukcí v Česku jich je na 3 500 ve špatném až havarijním stavu. Chodcům a řidičům přesto dál slouží.

Tomáš ROTTER, fakulta stavební ČVUT
Kdyby se měly všechny ty mosty, které jsou v tom stavu, opravit nebo rekonstruovat, tak by to stálo zhruba asi 29 miliard korun. Problém je v tom, že tady nejsou dostatečné projekční a zhotovitelské kapacity.

Linda NGUYENOVÁ, redaktorka
Rapidní zhoršení stavu se týká například mostu U Dvorců na Jihlavsku. Ten se přitom naposledy opravoval před 16 lety. Je to ale jen další z případů takového zhoršení.

Petr BRZEK, redaktor
Pro motorovou dopravu pardubický magistrát aktuálně uzavřel kvůli havarijnímu stavu most v ulici Národních hrdinů a to do odvolání. Nadále ho budou moci využívat jak chodci, tak i cyklisté.

Linda NGUYENOVÁ, redaktorka
Ředitelství silnic a dálnic má na starosti asi 6 000 mostů. V tom havarijním, tedy vyžadující okamžité aspoň provizorní opravy, se jich aktuálně nachází 6. Teď v zimě se navíc podle odborníků horší stav železobetonových konstrukcí.

Jan RÝDL, mluvčí ŘSD
Pro každý jeden most z těch 6 000 máme samozřejmě předepsaný přesný program jejich pravidelných prohlídek. Ty jsou tak často podle toho, v jakém konkrétním stavebním stavu jsou. To znamená čím v horším stavu jsou, tím častější jsou ty prohlídky.

Linda NGUYENOVÁ, redaktorka
O stavbu mostů v Česku se hodně začalo diskutovat po pádu lávky tady v pražské Troji. Odborníci pak začali poukazovat na další problematické konstrukce.

Barbora LIŠKOVÁ, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy
Navýšili jsme počet mimořádných mostních prohlídek. V posledních dvou letech jsme také znásobili počet diagnostiku a přidali další měření.

Linda NGUYENOVÁ, redaktorka
Most v pražské Bubenské ulici nedaleko stanice metra Vltavská je kvůli kritickému stavu od loňského roku podepřený. Třeba Hlávkův, nebo Libeňský most čekají opravy. Linda Nguyenová a krajské štáby, televize Nova.      

Zdroj: 
NOVA