Datum zveřejnění: 
22. 1. 2019

Turnovští volejbaloví příznivci mohli v sobotu 19. ledna na domácí palubovce shlédnout další utkání 2. volejbalové ligy. Ženy TJ Zikuda Turnov zahájily druhou část sezony a k odvetným utkáním přivítaly hráčky ČVUT Praha.

Do prvního utkání vstoupily domácí hráčky skvěle. Z prvních utkání v Praze se dokázaly poučit a velmi dobře přečíst hru soupeře. Přesné dodržování taktických pokynů a skvostná obrana v poli (zejména libero E. Zakouřilová, J. Matějková, M. Plocová, M. Hanzlová) velmi znejistily soupeře z první poloviny ligové tabulky. Když se pak dokázaly ještě připojit úspěšné útoky z kůlů (J. Krupařová, M. Hanzlová, J. Matějková), tak z toho bylo nakonec zasloužené vítězství 25:19 v prvním setu. V druhém setu domácí opět pokračovaly ve velmi dobrém výkonu. Hra se ale už poněkud vyrovnala.

Rozdílovou hráčkou byla ale zřejmě turnovská nahrávačka M. Plocová, která nejen vybízela své spoluhráčky k zakončení (zejména dobrá spolupráce na středu s T. Kovářovou), ale hlavně v druhém setu zaznamenala 5 es a nastartovala domácí tým k rozhodujícímu trháku, který za podpory všech spoluhráček dokázal Turnov proměnit ve vítězství 25:22 v druhém setu. Ve třetím setu nastal zlom. U domácích se vytratil hlad po vítězství. Přispěl k tomu i nepovedený začátek setu, kdy z počátečního vedení 3:1 byla najednou ztráta 3:9. Nepomohlo ani prostřídání sestavy. Hra se sice od té doby na hřišti vyrovnala, ale soupeř si v podstatě dál udržoval náskok z úvodu setu a vyhrál třetí set pohodlně 25:14. Ve čtvrtém dějství se Turnov víceméně vrátil k sestavě z úvodu utkání. Hra se najednou opět zvedla a na hřišti byl k vidění bojovný volejbal.

Na útoku zejména excelovala J. Krupařová (7 bodů v tomto setu). Vyrovnaný průběh byl až do stavu 18:18. Poté ale domácí hráčky vyrobily několik chyb a prakticky darovaly koncovku soupeři. Po vítězství Pražanek 25:21 se šlo do tie-breaku. V tom se obě družstva doslova prala o každý míč (5:5, 6:6. 7:7). Turnovským hráčkám se v půlce závěrečného dějství podařilo pomalu odskočit a po chvilce byly na světě dva mečboly (14:12). V koncovce ale přišel ukázkový kolaps. Soupeř nic nevzdal a domácí hráčky místo těžší, ale taktičtější nahrávky na hlavní kůl dvakrát zvolily jednodušší nahrávku na zadní útok středem (pipe), kde útočící hráčku vystavily do daleko těžší situace. Tam nakonec přišly dvě chyby a po další rozehře byl najednou stav 15:17, celková prohra a konec zápasu. Domácí ještě dlouho kroutili hlavami a nevěřili, jak se to dalo takto prohrát.

Sestava Turnova: M. Plocová (9 bodů v utkání), J. Matějková (9 bodů), T. Kovářová (12 bodů), M. Maříková (5 bodů), J. Krupařová (19 bodů), M. Hanzlová (16 bodů) a E. Zakouřilová - střídaly M. Kabátová, P. Vaníčková (7 bodů), K. Hejduková (3 body), Š. Zakouřilová.

TJ Zikuda Turnov - ČVUT Praha 0:3 (-14, -18, -14)

Do druhého utkání domácí chtěli vstoupit s odhodláním odčinit jasnou ztrátu z ranního utkání. Vyrovnaný byl pouze úvod setu do stavu 5:5, poté začal domácí celek postupně ztrácet. Příčinou byl hlavně málo efektivní útok, kdy soupeř dokázal velmi živou obranou na síti pomáhat svým zadním hráčům v eliminaci turnovských smečí. Nižší účinnost útoku výrazně zvyšovala pravděpodobnost následující chyby domácí obrany. Body na straně soupeře postupně přibývaly (7:10, 10:15, 10:20). Ukazatel skóre se zastavil na stavu 14:25 a Praha vedla 1:0 na sety. Obraz následujících dvou setů byl v podstatě totožný. Nízká efektivita na útoku se střídala s různými chybami a po dalších setech 18:25 a 14:25 bylo rychle dohráno a soupeř si připsal jednoznačné vítězství 3:0.

Sestava Turnova: M. Plocová (0 bodů v utkání), J. Matějková (5 bodů), T. Kovářová (4 body), M. Maříková (2 body), J. Krupařová (8 bodů), M. Hanzlová (4 body) a K. Klejchová - střídaly M. Kabátová (2 body), P. Vaníčková (2 body), K. Hejduková (2 body), Š. Zakouřilová.

„Po odehrání těchto utkání musíme být zklamaní. Během utkání jsme sice byli hendikepování několika zdravotními problémy, ale i tak úvodní duel byl jednoznačně rozehrán na vítězství, které bylo neskutečně blízko. V tie-breaku nám nevyšlo střídání a ztráta bodů nás velmi mrzí. V druhém utkání jsme už nenašli kvalitu z úvodu ranního utkání a soupeř nás jednoznačně přehrál," hodnotil dvojzápas trenér Turnova Pavel Starý.

Následující dvě kola odehrají turnovské volejbalistky na hřištích soupeřů. V Turnově se opět představí 9. února proti Říčanům.

Autor: 
Petr Ježek
Zdroj: 
nasepojizeri.cz