Datum zveřejnění: 
22. 1. 2019

Výzkum dýchání pod lavinou na Fakultě biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze vyvrátil poučku, že se musí oběť snažit vytvořit si před ústy co největší vzduchovou kapsu, aby z ní posléze mohla dýchat. Univerzita to uvedla v tiskové zprávě. Na výzkumu spolupracují vědci z katedry biomedicínské techniky s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a Armádou ČR.
»Objem potenciálně vytvořeného prostoru je oproti dechovým objemům člověka zanedbatelný a poskytuje jen málo vzduchu. Prokázali jsme, že k dýchání pod sněhem člověk žádnou dutinu nepotřebuje. Je pouze nutné, aby měl volné dýchací cesty,« uvedl vedoucí výzkumného týmu Karel Roubík. Vědci dělají série experimentů s vojáky, kteří pomocí speciálně upravené aparatury dýchají do simulovaného lavinovaného sněhu. Monitorováni jsou přístroji používanými na jednotkách intenzivní péče.
Výzkum podle školy přináší další otázky. Další experimenty budou navrženy i na základě dotazníkového průzkumu mezi oběťmi lavin, který se koná za podpory Společnosti horské medicíny ČR. »Tento dotazník není zaměřen pouze na okolnosti nehody, ale hlavně na subjektivní
prožitky při dýchání do sněhu, s následným úbytkem kyslíku a hromaděním oxidu uhličitého, a vliv rozhodovacího procesu skupiny před nehodou,« poznamenala členka týmu Lenka Horáková.
Prvních 15 minut přežije zasypání sněhovou lavinou až 90 procent lidí, po další čtvrthodině už je ale naživu méně než třetina obětí, uvedla ČVUT.
V Krkonoších platí po vydatném sněžení v minulém týdnu stále třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice.       
 

Zdroj: 
Haló noviny