Datum zveřejnění: 
22. 1. 2019

Po redukci české armády zbyla v mnohých městech prázdná kasárna. Někde dosud zejí prázdnotou, jinde se našlo smysluplné využití. Například v Mladé Boleslavi se po mnoha letech rekonstruovala budova na byty, které se posléze prodávaly za mnoho milionů korun.
Někdejší ubikace vojáků v Kladně zase slouží studentům. Kladno nechalo objekt bývalých kasáren Lidice opravit částečně z evropských fondů, působiště tam v roce 2015 našla vysoká škola, konkrétně některé obory Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického.
Celkově investice do kasáren činila desítky milionů korun. "Vysoká škola je pro to, aby město žilo, hrozně důležitá," hodnotil přeměnu kladenský primátor Dan Jiránek. V areálu navíc funguje i dentální klinika včetně zubní pohotovosti.
Vědci by se měli usídlit také v bývalém vojenském prostoru po ruské armádě v Milovicích. U Milovic byla většina armádních budov zdemolována. V následujících letech by zde podle plánů Středočeského kraje mohl vzniknout technologický park s inovačními technologiemi. Zatím využívá tamní prostor společnost Valeo Autoklimatizace vyvíjející technologie do aut. Společnost tady slíbila stamilionovou investici. Rozšíří se zde testovací polygon a vznikne nové zázemí pro testovací inženýry. Během tří let by mělo vzniknout zhruba 100 nových pracovních míst, většina z nich bude určena pro inženýry.
Budova po vojácích zůstala prázdná i v Benešově. Tamní radnice však zatím nevyřešila, jak naloží s více než pětadvacetihektarovým areálem Táborských kasáren. Spor se v minulosti vedl kolem hlavní budovy.
Bývalé vedení města ji chtělo zbourat, část veřejnosti a zastupitelů s tím nesouhlasila a přála si ji zachovat. Bývalé vedení také prosazovalo, aby v areálu soukromý investor vybudovat bydlení pro seniory a startovací byty pro mladé. Po loňských komunálních volbách, kdy se zcela obměnilo vedení radnice, ale z podobných plánů sešlo. Kasárenská budova má zůstat v souladu s regulačním plánem vyčleněna jako rezerva pro vznik školy.
Výjimkou a jedním z mála míst, které ještě slouží původnímu účelu jsou kasárna v Rakovníku. V roce 2014 byl tamní útvar zrušen, ale armáda si objekt nechala a po dvou letech se sem vojáci vrátili.
Kasárna chce vojsko rekonstruovat a počet vojáků by se tady měl navyšovat až na několik stovek.      

Zdroj: 
Právo