Datum zveřejnění: 
21. 1. 2019

Umělá inteligence už umí spolehlivě porazit ty nejlepší pokerové mistry. Algoritmus vytvořili vědci z pražských univerzit společně s Kanaďany. Na ČVUT také vyvíjejí robotickou technologii, která bude v továrnách automobilky Škoda svážet auta z pásů a sama je parkovat. A americký koncern IBM do Česka umístil část vývoje chatbotů – robotů schopných komunikovat s lidmi. Počiny umělé inteligence v Česku se v následujících letech mají ještě značně rozšířit.
Plánuje to jak Evropská unie, tak česká vláda. Evropská komise koncem roku oznámila, že zařídí, aby v následujícím desetiletí proudilo na rozvoj umělé inteligence v EU 20 miliard eur ročně z veřejných i soukromých peněz. Evropa se tak chce co nejvíc přiblížit USA a Číně – velmocím, které v soutěži výrazně vedou. Česko proto stejně jako další země vytváří národní strategii umělé inteligence, k níž členské státy nabádá Evropská komise. "Zpracujeme ji do poloviny roku," uvedl náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko, který má téma na starosti. Česko má podle něj v oblasti především velký výzkumný potenciál.
"Klíčové budou hlavně investice do výzkumu a také uplatnění výsledků výzkumu v praxi," říká. Letos se například má rozjet nový dotační program Trend, který připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Co do objemu je rekordní – v následujících osmi letech na něj půjde deset miliard korun ze státního rozpočtu. Dalších pět miliard budou v rámci grantů investovat firmy. Buď samostatně, nebo ve společných projektech s vědci. "Program je zaměřený na klíčové technologické trendy a umělá inteligence je jedním z těch hlavních," doplňuje Očko. Novinku ještě musí schválit vláda, už ji ale podpořila její Rada pro výzkum, vývoj a inovace.
Také nový evropský výzkumný program Horizon Europe bude mít jako jednu z priorit umělou inteligenci. Do roku 2027 počítá s celkovým rozpočtem 100 miliard eur. Rozjedou se i granty pro uplatnění nových technologií v praxi, zaměřených hlavně na umělou inteligenci, vysokokapacitní výpočetní techniku a kybernetickou bezpečnost.
Česko dokonce usiluje o to, aby zde vzniklo nové špičkové evropské centrum pro umělou inteligenci. Rozhodovat se o něm bude v EU koncem roku. "Věřím, že české instituce mohou být klíčovou součástí takového centra. Bude zřejmě rozložené do několika součástí v několika zemích EU," popisuje náměstek.

Doprava či bezpečnost

"Čínu a USA Evropa nikdy nedožene, ale to neznamená, že bychom měli rezignovat," říká přední český odborník na umělou inteligenci, profesor Michal Pěchouček. Česko má podle něj v této oblasti Evropě co nabídnout. "Jsme výrobním srdcem Evropy, takže můžeme být ve spolupráci s Německem a Slovenskem jedním z nejlepších regionů na světě v použití umělé inteligence a strojového učení v robotizaci výroby," říká šéf Centra umělé inteligence na ČVUT.
Podle něj jsme také silní v oblasti kybernetické bezpečnosti, umělé inteligence v dopravě a rozvíjí se u nás debata o etice a bezpečnosti nových technologií. Sám založil bezpečnostní firmu Cognitive Security, kterou před šesti lety koupil americký gigant Cisco.
Společně s dalšími experty přispěl Pěchouček k nové vládní analýze, jaký má umělá inteligence v Česku potenciál. "Chce-li česká vláda zachovat zaměstnanost a blahobyt, musí naskočit na technologickou vlnu, která bude měnit například automobilový průmysl. A to je vlna umělé inteligence," říká.
Poukazuje na dobrou úroveň vzdělávání v tomto oboru v tuzemsku. "V Praze na Karlově univerzitě a na ČVUT generujeme přibližně sto magisterských absolventů v oblasti umělé inteligence ročně. Například kanadský Montreal, město zakládající si na podpoře této disciplíny, jich má ročně pětkrát méně," upozorňuje Pěchouček.

Sázka na Prahu?

"Myslím, že úspěch Česka a Prahy jako regionu bude možné poměřit podle množství pracovních míst v oblasti umělé inteligence. Když se to povede, bude jich dost v korporacích zaměřených tímto směrem, na univerzitách i v inovativních start-upech. Je důležité, aby se tyto tři komunity zvětšovaly obdobným tempem," upozorňuje Pěchouček, který stojí spolu s kolegy u zrodu platformy PRG. AI, která propojuje již zmíněné univerzity s Ústavem informatiky Akademie věd ČR a Magistrátem hlavního města Prahy.
Klíčové je podle něj udržet na akademické půdě špičkové odborníky. Ti přitáhnou další talenty a zabrání tomu, aby jim je přebraly velké firmy, jako je Google nebo Apple. Na to se podle Očka zaměří i národní strategie umělé inteligence. "Velkou prioritou je zatraktivnit Českou republiku pro špičkové experty a výzkumníky z vyspělých zemí. Tito experti stále narážejí na zdlouhavé a komplikované procedury při povolování pobytu, to chceme změnit," říká náměstek.
Klíčové jsou ale peníze. "Potřebujeme tyto lidi zaplatit. Veřejný i soukromý sektor by měl pochopit, že chce-li si udržet na akademické půdě dostatečné množství kvalifikovaných lidí, musí do nich investovat," říká profesor Pěchouček. Loni dostal na starost vybudování RCI (Centra excelentního výzkumu v oblasti informatiky na ČVUT) s investicí za půl miliardy. "Snažíme se hlavně rozšířit komunitu odborníků v umělé inteligenci a příbuzných disciplínách. V devíti výzkumných programech nás pracuje více než 100 a chceme rychle růst," vysvětluje.

20 mld. eur ročně by měla dávat EU podle Evropské komise v příštím desetiletí na rozvoj umělé inteligence z veřejných a soukromých zdrojů.       

Autor: 
Adéla Skoupá
Zdroj: 
Hospodářské noviny