Datum zveřejnění: 
18. 1. 2019

Studenti architektury ČVUT v Praze navrhli a postavili šest útulen do Krkonoš. Domečky budou v našem nejvyšším pohoří od léta sloužit jako nouzová přístřeší na křížení hlavních turistických tras.

Podobné stavby už v Krkonoších stojí, není jich ale dost a některé již dosluhují. Informuje o tom web Fakulty architektury. Každý ze šesti studentských týmů přišel s vlastním, originálním řešením. Dvě útulny tak mají patro, aby se v nich vyspalo více nocležníků. Jedna stavba je vyrobena z kovu a její kruhový půdorys kopíruje kruhová lavice, jiná připomíná vesmírnou sondu a další zase vypadá jako posed.
Stavby je možné vidět na prostranství před Fakultou architektury, kde je studentské týmy od prosince podle vlastních návrhů samy stavěly. Právě přiblížit studentům práci rukama je jedním z cílů projektu financovaného Krkonošským národním parkem. „Myslím, že je strašně důležité, že studenti mají možnost realizovat to, co sami navrhnou, a že to je ojedinělá příležitost. Stejně důležité je, že projekty, které sami navrhnou, nebudou potom rozebrány na dřevo, ale že budou sloužit,“ uvedl děkan Fakulty architektury ČVUT Ladislav Lábus. Píše o tom web Archiweb.
Studenti už s KRNAPem v minulosti spolupracovali. Od loňského jara se tak v Krkonoších mohou návštěvníci projít po pěti lávkách, které mladí architekti navrhli a postavili v roce 2017. Přečíst si o nich můžete na serveru Earch.

Autor: 
Vít Voltr
Zdroj: 
rozhlas.cz