Datum zveřejnění: 
18. 1. 2019

Na nádvoří Fakulty architektury ČVUT v Praze ve čtvrtek studenti pokřtili šestici přístřešků, které sami navrhli a dali dohromady. Sloužit budou turistům na několika místech krkonošského národního parku.

Studenti architektury pracovali v šesti skupinách na šesti boudách, takzvaných útulnách, v rámci zimního semestru od poloviny prosince. 

„Útulna je název používaný pro nouzové přístřešky na horách, není to nic, co bychom si vymysleli. Nejspíš má vyjadřovat pocit, který zažívá turista, když unavený narazí na cestě na boudičku, ve které se může schovat,“ řekla Kateřina Rottová z jednoho studentských týmů.

Každý z přístřešků má vlastní jméno a tvar. V jednom případě se studenti například inspirovali tvarem kamene nebo společenskou hrou Jenga s dřevěnými kostkami.

Mají poskytnout přístřeší ve špatném počasí a je možné v nich i přespat. Nejsou však zateplené. Vejde se do nich až pět osob a největší kapacitu mají domečky Oko a Jenga, kde může přespat až sedm lidí.

Podobných přístřešků není podle Správy Krkonošského národního parku dostatek a některé už dosluhují. Ty nové budou rozmístěny po celých Krkonoších.

„Útulna bude pod Dvoračkami, nad Harrachovem, u Balvanového vodopádu na Bílém Labi, na cestě na Klínovkách, na Slunečné stráni u Svobody nad Úpou a na Rýchorském kříži u Horního Maršova,“ dodala Kateřina Rottová.

Útulny budou v Krkonoších rozmístěny na křížení pěších tras. Turisté je mohou vyzkoušet už létě.

 

 

Autor: 
Roman Šafhauser
Zdroj: 
praha.iDNES.cz