Datum zveřejnění: 
18. 1. 2019

Hlavní město má připravené projekty na výstavbu necelých 500 bytů, které by mohlo realizovat do konce volebního období v roce 2022. Městskému výboru pro bydlení to ve čtvrtek řekl šéf investičního odboru magistrátu Karel Prajer. Podle odborníků jde o nedostatečný počet, který nepomůže lidem k dostupnému bydlení.
"Nedostatek bytů je jedním z klíčových a limitujících faktorů pro budoucnost Prahy," uvedl předseda výboru Pavel Zelenka (Praha sobě). "Do roku 2022 bychom dokázali dát dohromady 490 nových bytů," uvedl Prajer a zmínil starší projekty v Dolních Počernicích a na Černém Mostě. K tomu by se podle radního Adama Zábranského (piráti) dalo přičíst asi 330 bytů, které vzniknou po rekonstrukci bývalého hotelu Opatov v Praze 11. Podle architekta Lukáše Kohla není Praha schopna na trh přidávat nové byty. "V Praze vzniká defi cit asi 2,5 tisíce bytů ročně," uvedl Kohl. Za takové situace není naděje, že by na byty dosáhli chudí lidé.
"Jestli postavíme do konce volebního období jen 500 bytů jako nabídku bydlení, pak selháváme," varoval opoziční zastupitel Ondřej Martan (ODS). Žádal, aby město poskytlo co nejvíce prostoru developerům.
Podle děkana Fakulty architektury ČVUT Ladislava Lábuse má stavět i město. "Může to svěřit firmám, které se tím zabývají," řekl Lábus. Městské byty jsou důležité pro ovlivňování cen nájemného a Praha jich má málo, aktuálně patří hlavnímu městu asi 8120 z několika set tisíc bytů.      

Zdroj: 
Právo