Datum zveřejnění: 
17. 1. 2019

Objem potenciálně vytvořeného prostoru je oproti dechovım objemům člověka zanedbatelný a poskytuje jen málo vzduchu. Prokázali jsme, že k dýchání pod sněhem člověk žádnou dutinu nepotřebuje. Je pouze nutné, aby měl volné dýchací cesty," uvedl vedoucí výzkumného tımu Karel Roubík. Vědci dělají série experimentů s vojáky, kteří pomocí speciálně upravené aparatury dýchají do simulovaného lavinovaného sněhu. Monitorováni jsou přístroji používanými na jednotkách intenzivní péče.

Výzkum podle školy přináší další otázky. Další experimenty budou navrženy i na základě dotazníkového průzkumu mezi oběťmi lavin, který se koná za podpory Společnosti horské medicíny ČR. "Tento dotazník není zaměřen pouze na okolnosti nehody, ale hlavně na subjektivní prožitky při dýchání do sněhu, s následnım úbytkem kyslíku a hromaděním oxidu uhličitého, a vliv rozhodovacího procesu skupiny před nehodou," poznamenala členka týmu Lenka Horáková.

První 15 minut přežije zasypání sněhovou lavinou až 90 procent lidí, po další čtvrthodině už je ale naživu méně než třetina obětí, uvádí ČVUT.

V Krkonoších platí po vydatném sněžení v minulých dnech třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Horská služba na svém webu ve výhledu na úterý má už uveden čtvrtý stupeň, bude ale záležet na počasí a výsledcích měření v terénu.

Napjatá situace je i v zahraničí. Na většině území rakouskıch spolkovıch zemích Tyrolsko a Vorarlbersko dnes opět vyhlásili pátý stupeň lavinového nebezpečí, který stále platí také v oblasti Vysokıch Taur a v Salcbursku. V pěti bavorských okresech mezi městy Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden platí nadále "stav přírodní katastrofy". Dnes ráno také zasypala lavina hotel v lyžařském středisku Balderschwang jižně od Kemptenu. Napjatá je dál situace i ve Švýcarsku, kde také na mnoha místech platí nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí.

Zdroj: 
24zpravy.com