Datum zveřejnění: 
16. 1. 2019

Tající ledovce, rostoucí teploty a stále častější sucha dělají vrásky nejen odborníkům. Řešení tohoto problému existuje, je však stejně nepředvídatelné jako samo počasí.

Odpověď možná nabízí geoinženýring, tedy cílené ovlivňování zemského klimatu, který má hned několik podob. Mezi ty nejradikálnější patří metody regulující množství slunečního záření. Princip tkví v znečištění atmosféry rozprašováním síry či hliníkového prachu do ovzduší. Nikdo ale neví, co se pak může stát. Krajinný inženýr Martin Dočkal z ČVUT navíc varuje, že klima nezná hranice a vedlejším efektem skokového ochlazení může být změna hydrologického cyklu Země, tedy celého oběhu vody. Vypuštěný prach navíc dříve či později začne klesat, a je tak potřeba ho znovu doplňovat. Už není cesty zpět… Další variantou je ukládání zkapalněného oxidu uhličitého do půdy, jež ho díky mikroorganismům dokáže pojmout velké množství, či dodatečné odsávání CO2 přímo z atmosféry. To vše jsou nástroje, které experti a expertky umějí použít. Procesy jsou však finančně velmi náročné a ve chvíli, kdy většinu energie získáváme z fosilních paliv, i poněkud zbytečné.
Možné jsou i lehčí formy geoinženýringu, které zase mění odrazivost zemského povrchu. Tento způsob praktikují už například v Německu, kde přikrývají alpský ledovec bílou textilií, aby neroztál. U nás bychom mohli natřít všechny střechy a asfalt na bílo, čímž by došlo k odrážení slunečních paprsků, a tím ke snížení teploty. Zdá se, že lidstvo má řešení na dosah. Nabízí se však poslední otázka. Jde o sci-fi, budoucnost nebo nebezpečnou hru na boha?       

Zdroj: 
Marie Claire