Datum zveřejnění: 
16. 1. 2019

Před dvěma lety se z budovy Národní technické knihovny (NTK) v pražských Dejvicích uvolnil kus fasády. Vedení NTK se nyní k případu vrací a podává žalobu na firmu Sekyra Group, která je generálním dodavatelem stavby. Developerská společnost však preferuje mimosoudní řešení sporu.

K předmětné události došlo 10. února 2017 k uvolnění a pádu dvou skleněných tvarovek z vnějšího opláštění budovy. Díky bezpečnostním vlastnostem skla se pláty roztříštily na malinké kousíčky a nespadly celé najednou. Desky s hmotností 35 kilogramů naštěstí nikoho nezranily.

Technická knihovna v tiskové zprávě uvedla, že podle znaleckého posudku vypracovaného Kloknerovým ústavem ČVUT bylo příčinou havárie extrémní namáhání skla v okolí nosného bodu, které bylo způsobené nevhodným kotvením skleněných prvků. Kvůli údajně neúspěšnému vyjednávání se Sekyra Group se rozhodlo vedení podat na dodavatele podat žalobu.

NTK neprovádí údržbu

„NTK, která byla oceněna mnoha cenami za architekturu, již téměř dva roky hyzdí přenosná kovová zábradlí a ochranná dřevěná zastřešení nad vstupy. Statisíce návštěvníků, kteří projdou NTK a Kampusem Dejvice, tento stav vnímají velmi negativně,“ uvedl ředitel Martin Svoboda s tím, že soudní cesta je nuceným řešením. „Knihovna si letos připomene 10. výročí otevření a je ostudné, aby se nejcitovanější veřejná stavba soudobé architektury nacházela v tomto neutěšeném stavu,“ dodal ředitel Svoboda.

Společnost miliardáře Luďka Sekyry se však pochybení odmítá. „Opakovaně uvádíme, že pád skleněných tvarovek neuznáváme jako vadu díla. Jednalo se o jednorázovou událost, jejíž příčinu se dosud nepodařilo určit. Jako pravděpodobné se jeví mechanické poškození, nebo výrobní vada tvarovky, která se projevila při náhlé změně teploty, nikoliv systémová vada,“ napsal ve vyjádření pro Pražský deník výkonný ředitel Leoš Anderle s tím, že záruční doba na fasádu NTK uplynula už na konci roku 2013.

Ředitel Anderle pak ještě upozornil na to, že NTK dlouhodobě neprovádí pravidelnou údržbu a servis fasády, ačkoliv se nejedná o bezúdržbovou fasádu. Sekyra Group proto vyzývá vedení dejvické knihovny spolu s dalšími stavebními firmami, které se na vzniku budovy podílely, k jednání. „Preferujeme mimosoudní řešení a vnímáme podání žaloby z důvodu právní opatrnosti ze strany NTK z důvodu běhu promlčecí doby,“ dodal Anderle pro Pražský deník.
 

Autor: 
Michael Bereň
Zdroj: 
denik.cz