Datum zveřejnění: 
16. 1. 2019

Na Jana Palacha vzpomínala dnes v podvečer před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze asi padesátka lidí. Na pietním aktu u Palachovy pamětní desky vystoupil například rektor fakulty Tomáš Zima, rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková nebo rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Machková ve své projevu připomněla, že Palach dva roky studoval na VŠE a aktivně se zapojil do studentského života. Škola mu dnes ve svých prostorách odhalila pamětní desku.

Palach později z VŠE přešel na filozofickou fakultu a na protest proti lhostejnosti k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy se před 50 lety upálil před Národním muzeem.

Také v pražském Karolinu dnes zástupci Univerzity Karlovy odhalili pamětní dlaždici Jana Palacha. Na dlaždici je uvedeno jeho jméno, datum narození, sebeupálení a smrti. Dlaždice je na místě, kde stála v roce 1969 rakev s Palachovými ostatky. Návštěvníci k ní dnes mohli klást svíčky. V horní části Václavského náměstí, nedaleko od místa, kde se student zapálil, začala dnes výstava Jan Palach '69.

Odhalení dlaždice v Karolinu i výstava byly součástí celodenní akce Jan Palach - naše svědomí. Projekt po celý dnešek připomínal na různých místech Palachův čin, který podle organizátorů zůstává nejen celospolečensky platný, ale také výsostně aktuální. Akci společně pořádaly společnost Mene Tekel, Univerzita Karlova, Filozofická fakulta UK, Studentská rada FF UK, Národní muzeum, Ústav pro studium totalitních režimů a Ekumenická rada církví ČR za podpory hlavního města Prahy.

V přízemí Karolina byla dnes také otevřena komorní výstava o Palachovi. Návštěvníci si mohou prohlédnout dobové fotografie, stuhy z věnců, které lidé přinesli k Palachově rakvi, původní kondolenční knihy, dopisy psané Palachovi do nemocnice či vzkazy, které lidé nosili k jeho hrobu. Výstava bude přístupná do 25. ledna.

V prostorách Univerzity Karlovy ve Vlasteneckém sále se ve čtvrtek 17. ledna bude konat mezinárodní konference "Jan Palach a další živé pochodně v sovětském bloku".

Zdroj: 
ČTK