Datum zveřejnění: 
15. 1. 2019

Dvě skleněné tvarovky spadly z fasády v únoru 2017. Podle znaleckého posudku Kloknerova ústavu Českého vysokého učení technického v Praze bylo příčinou havárie extrémní namáhání skla v okolí nosného bodu, které způsobilo nevhodné kotvení skleněných prvků, uvedla NTK v dnešní tiskové zprávě.

„NTK, která byla oceněna mnoha cenami za architekturu, již téměř dva roky hyzdí přenosná kovová zábradlí a ochranná dřevěná zastřešení nad vstupy. Statisíce návštěvníků, kteří projdou NTK a Kampusem Dejvice, tento stav vnímají velmi negativně. Po mnoha jednáních s generálním dodavatelem stavby, společností Sekyra Group, která nikam nevedla, jsme byli nuceni řešit situaci soudní cestou,“ uvedl ředitel knihovny Martin Svoboda.

Zároveň připomněl, že knihovna letos oslaví desáté vıročí od otevření a nebylo vhodné, aby se i nadále nacházela v takto neutěšeném stavu.

Výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle ČTK napsal, že pád tvarovek společnost neuznává jako vadu díla a že firma preferuje mimosoudní řešení.

Podle Anderleho šlo o jednorázovou událost, jejíž příčinu se nepodařilo určit.

„Jako pravděpodobné se jeví mechanické poškození, nebo výrobní vada tvarovky, která se projevila při náhlé změně teploty, nikoliv systémová vada,“ uvedl. „Zároveň konstatujeme, že záruční doba na fasádu objektu uplynula dnem 31. prosince 2013,“ dodal.

Sekyra Group chce ještě jednat

Anderle mimoto upozornil na to, že NTK dlouhodobě neprovádí pravidelnou údržbu a servis fasády.

„Po pádu tvarovky prošel totožný skleněný panel zatěžkávací zkouškou ve státní certifikované zkušebně a vyhověl násobnému zatížení, než je požadováno na tento výrobek,“ napsal.

Uvedl také, že společně s generálním dodavatelem stavby, společností Metrostav, společností OHL ŽS a dodavatelem fasády ALTECH Mladá Boleslav je firma připravena k trojstrannému jednání spolu s NTK za účelem vyřešení nastalé situace. Podání žaloby společnost podle Anderleho vnímá jako projev právní opatrnosti knihovny z důvodu běhu promlčecí doby.

Budova NTK v dejvickém kampusu slouží od roku 2009 především studentům okolních vysokıch škol. Na dálku poskytuje elektronickou cestou kolem 18 tisíc odbornıch časopisů z techniky, přírodních věd a medicíny a další služby studentům, pedagogům a vızkumnım pracovníkům po celé zemi.

Zdroj: 
24zpravy.com