Datum zveřejnění: 
13. 1. 2019

100 let symbolů české státnosti zní název výstavy, která je do 25. ledna 2019 k vidění v mázhausu plzeňské radnice. Připomíná loňské výročí vzniku Československé republiky v roce 1918 i republiky České v roce 1993. Hlavními tématy jsou návrhy podoby naší vlajky, otázky vývoje státního znaku a pečetě, velmi zajímavé je též pojednání o „národním stromu“ či analýza státní hymny České a Slovenské republiky.

Zdařilá prezentace instalovaná na 17 panelech je společným projektem Katedry společenských věd Fakulty stavební ČVUT v Praze a Katedry hudební teorie HAMU v Praze. Autorsky se na ní podíleli akademičtí pracovníci FPE ZČU v Plzni - botanička RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. a hudební teoretik a skladatel Prof. Mgr. MgA. Jiří Bezděk, Ph.D., a dále pražská hudební pedagožka PhDr. Marie Lišková. Konání výstavy podpořily Město Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, ČVUT v Praze a HAMU v Praze.

Slavností zakončení výstavy proběhne ve čtvrtek 24. ledna 2019 od 17 hodin. Vystoupí soubory LITTLE BAND & LITTLE VOX z 15. ZŠ v rámci pořadu nazvaného 100 LET ČESKÉ PÍSNIČKY. Zazní známé hity Karla Hašlera, Marty Kubišové, Jiřího Schilingera, Michala Davida a dalších.

Koncert se koná pod záštitou Magistrátu města Plzně a za podpory Klubu rodičů a přátel 15. ZŠ.
 

Zdroj: 
plzensky.denik.cz